Koordinátapont helyének meghatározása

KERESÉS

Feladat

A GPS használata elterjedt. Működésének megértéséhez járul hozzá ez a tanítási egység.

A rajzlapon véletlenszerűen megjelenik egy pont két koordinátája.
Kattints arra az ablakra, amelyiknek a koordinátáit látod!

Az első jelzőszám az oszlopot, azaz a lépcsőházat, második jelzőszám az emeletet jelenti az épület bal alsó sarkától számítva.

A rajzlapon egy ház ablakai láthatók. A háznak 6 emelete van, minden emeleten 6 ablak. A rajzlapon véletlenszerűen megjelennek egy pont koordinátái. A tanuló feladata az, hogy arra az ablakra kattintson, amelyiknek a koordinátáit látja.
Helyes megoldás esetén, az ablakban egy kis figura képe jelenik meg. A program számolja a helyes és a helytelen megoldások számát, majd a teljesítmény alapján visszajelzést ad.
Tíz helyes válasz után az Újra gombra () kattintva új feladatsor indítható.Segítség a tanulónak a feladatmegoldáshoz - videómagyarázat


Segítség a tanulónak a feladatmegoldáshoz - szöveges tananyag

Helymeghatározás

A sakkozók lépéseit az újságokban, könyvekben gondosan elemzik. Ehhez a bábuk helyét pontosan meghatározzák a sakktáblán egy erre alkalmas módszerrel. 

Tegyük a sakktáblán a huszárt a 3. oszlop 2. mezőjére!

sakk

Ezt az utasítást addig nem tudjuk pontosan végrehajtani, amíg meg nem állapodunk abban, hogy melyik oldalról számozzuk az oszlopokat és a sorokat. Látható, hogy a fenti utasításnak 4 mező is megfelel a sakktáblán.

sakk

A rajzon látható jelölés után egyértelmű az utasításunk: a huszárral lépjünk a c2 mezőre!

interaktívInteraktív feladat

Last modified: Wednesday, 27 March 2019, 12:18 AM