Törtegyszerűsítés - memória játék

KERESÉS

Feladat

Párosítsd a törtet egyszerűsített alakjával!

A Lejátszás gomb () megnyomásával indítsd el a játékot! A memória kártyák hátoldalára kattintva a kártyák megfordulnak. A megjelenő lapokon törteket látsz. Egy tört és az egyszerűsített alakja alkot egy párt. A párok tagjaira egymás után kattintva találd meg a 8 párt! Minél kevesebb kattintással találod meg az összeset, annál ügyesebb vagy.

A megjelenő Újra gomb () lenyomásával újra kezdődhet a játék.

Az alkalmazás egy adatbázisból véletlenszerűen választ 8 törtet és azok egyszerűsített alakját. A törteket letakarva jeleníti meg, mint egy memória játéknál.

A játékot a Lejátszás gomb () megnyomásával lehet elindítani, majd a párok tagjaira egymás után kattintva meg kell találni az összes párt. A megtalált párok az ablak jobb oldalán jelennek meg, az utolsó mindig a lista végére kerül. Ha 4-nél több párt találtunk, a csúszkával végignézhetjük őket. Ha mind a 8 párt megtaláltuk, az alkalmazás visszajelzést ad a teljesítményünkről. A megjelenő Újra gomb () lenyomásával újra kezdődhet a játék.



Segítség a tanulónak a feladatmegoldáshoz - videómagyarázat


Segítség a tanulónak a feladatmegoldáshoz - szöveges tananyag

Törtek bővítése és egyszerűsítése

A törtet bővítjük, ha kisebb, egyenlő törtrészekből állítjuk elő.

Például:

Azt tapasztalhatjuk, ha a tört számlálóját és nevezőjét ugyanazzal a pozitív egész számmal megszorozzuk, a tört értéke nem változik. Ha a tört számlálóját és nevezőjét is ugyanazzal a nem nulla egész számmal szorozzuk, akkor azt mondjuk, hogy a törtet bővítjük.

A törtet egyszerűsítjük, ha nagyobb, egyenlő törtrészekből állítjuk elő.
Például:


interaktívInteraktív feladat

Utolsó módosítás: 2019. March 27., Wednesday, 00:01