10. évfolyam

Paraméteres másodfokú egyenlőtlenség

KERESÉS

Felhasználói leírás

Adjuk meg az m paraméter értékét úgy, hogy az (m+1)\cdot x^2-2(m-1)\cdot x+3m-3\geq 0 egyenlőtlenség minden valós számra teljesüljön!

Tanácsok az interaktív alkalmazás használatához

A program megjeleníti az eredeti egyenlőtlenség m-től függőalakját, továbbá az m különböző értékeihez tartozó x\longrightarrow (m+1)\cdot x^2 - 2(m-1)\cdot x+3m-3 függvényeket, valamint az m\longrightarrow -8m^2 - 8m+16(m\neq -1) függvényt, amely a diszkriminánsnak az paramétertől való függését szemlélteti. Ez utóbbi segít abban, hogy meghatározzuk az eredeti feladatra a választ. A grafikonon az x tengelyen a piros és kék részek jelzik, hogy a másodfokú függvény értéke mikor kisebb, illetve nagyobb 0-nál. Azaz a „piros x értékekre” igaz az egyenlőtlenség, a „kékekre” pedig nem igaz.

Feladatok

  1. Az m paraméter értékét változtató csúszka segítségével keresd meg, hogy mikor lesz minden valós szám megoldása az egyenlőtlenségnek!
  2. Hogyan lehetséges, hogy egy ax^2+bx+c\geq 0 alakú másodfokú egyenlőtlenség, az x minden lehetséges értékére igaz? Mit jelent ez az x\longrightarrow x^2+bx+c másodfokú függvény grafikonjára nézve? A főegyütthatóra milyen feltételnek kell teljesülnie ebben az esetben?
  3. Az m paraméter mely értékére lesz a főegyüttható nulla? Ekkor milyen egyenlőtlenséget kapsz? Mi a megoldása ennek az egyenlőtlenségnek? Ez a megoldáshalmaz megfelel-e a feladat kritériumainak?
  4. Az előző másodfokú egyenlőtlenségből alkotott ax^2+bx+c= 0 alakú másodfokú egyenletnek mikor lesz egy megoldása? Mit jelent ez grafikonon ábrázolva?
  5. Írd fel a feladatban megfogalmazott egyenlet diszkriminánsát, a lehető legegyszerűbb alakban.
  6. Ha D=0, akkor az  x\longrightarrow x^2+bx+c alakú másodfokú függvény grafikonja érinti az x tengelyt. Mely m értékekre lesz 0 a diszkrimináns?
  7. Az előbb kiszámolt gyökök esetén az eredeti másodfokú egyenlőtlenség minden valós számra igaz vagy minden valós számra hamis (a gyököt leszámítva), és ezt a főegyüttható előjele dönti el. Mindkét m érték alapján számold ki a főegyütthatókat, és döntsd el, hogy igaz vagy hamis az adott esetben az eredeti egyenlőtlenség!
  8. Ha D<0, akkor a másodfokú függvénynek nincs zérushelye, a grafikonja teljes egészében az x tengely alatt vagy felett helyezkedik el. Ezen esetekben szintén a főegyüttható előjele dönti el, hogy minden függvényérték pozitív vagy mindegyik negatív. Mely esetekben negatív a diszkrimináns? Ezen esetek közül mikor negatív, illetve mikor pozitív az egyenlőtlenség főegyütthatója?
  9. Ha D>0, akkor a függvény grafikonja metszi az x tengelyt, így ezek az m értékek nem felelnek meg. Az m mely értékeire lesz a D>0?
  10. Foglald össze a feladat eredményét!