10. évfolyam

Medián kvartilisek - extrém adatok esetén

KERESÉS

Felhasználói leírás

Egy faluban két gazda is foglalkozik tehenek tartásával.
Vizsgáljuk meg mindkét gazda teheneinek tejhozamait!

„A” gazda teheneinek napi átlagos tejhozama: 8, 10, 10, 12, 12, 13, 17, 22, 31 (liter).
„B” gazda teheneinek napiátlagos tejhozama: 3, 12, 12, 15, 17, 17, 18, 19, 22 (liter).
Figyeld meg a tejhozamok eloszlását!

Tanácsok az interaktív alkalmazás használatához

A csúszka „Bevitel” állása esetén:
Kiválasztható a Gazda. Hozzáadhatunk új adatot. Sorszám alapján törölhetünk adatokat vagy törölhetjük az összes adatot. A tejhozamoka táblázatokban növekvő sorrendben jelennek meg.
A csúszka „Kiértékelés” állása esetén:
Mindkét gazda esetén megjelenik a tejhozamok boxplot diagramja. Az ábrán fel vannak tüntetve a következő mutatók: minimum, alsó kvartilis, medián, felső kvartrilis, maximum, továbbá az átlag.

Feladatok

  1. Vizsgáld meg a tehenek átlagos tejhozamát mindkét gazda esetén!
  2. Nézd meg a boxplot ábrát, és mondd meg, hogy az „A” gazda teheneinek tejhozamaira mi a jellemzőbb? A kisebb vagy a nagyobb tejhozam? (Egy adatsokaságon belül a „kisebb”, illetve „nagyobb” megjelölés a legkisebb, illetve legnagyobb adathoz viszonyított elhelyezkedésre utal.)
  3. Nézd meg a boxplot ábrát, és mondd meg, hogy az „B” gazda teheneinek tejhozamaira mi a jellemzőbb? A kisebb vagy a nagyobb tejhozam? (Egy adatsokaságon belül a „kisebb”, illetve „nagyobb” megjelölés a legkisebb, illetve legnagyobb adathoz viszonyított elhelyezkedésre utal.) 
  4. Módosítsd úgy az adatokat, hogy az A gazda teheneinek átlagos tejhozama nagyobb legyen, mint a B gazda teheneinek átlagos tejhozama!