10. évfolyam

Magasságmeghatározás tangens szögfüggvénnyel 2.

KERESÉS

Felhasználói leírás

Egy hajó úszik a tengeren, amelyről egy világítótornyot figyelünk. Tudjuk, hogy a világítótorony 23,5 méter magas. (A magasságot a tengerszinthez viszonyítjuk. A megfigyelési pont tengerszinthez mért magasságát elhanyagoljuk.) Milyen távol van a vitorlás a világítótoronytól, ha ismerjük az emelkedési szöget, amelyben a tornyot a hajóról látjuk?

Állítsd „A hajó helyzete” feliratú csúszkát különböző állásokba. Figyeld meg, hogy mi történik!

Tanácsok az interaktív alkalmazás használatához

Egy vitorlás hajót tudunk mozgatni a tengeren egy csúszka segítségével. A hajóról egy világítótornyot látunk. Ismerjük a torony magasságát és a látószöget, amelyből a tornyot látjuk. Ezek segítségével kell kiszámolnunk a hajó és a világítótorony hozzávetőleges távolságát.

Feladatok

  1. A hajó mozgása és a mérőműszer pontossága miatt a mért szöget egész fokokban adjuk meg, így a távolságra is csak közelítő értéket kapunk.
  2. Állítsd be „A hajó helyzete” csúszkát úgy, hogy az emelkedési szög 26° legyen. Milyen mesze van a hajó a világítótoronytól? Melyik szögfüggvényt használod a megoldáshoz?
  3. Állítsd be „A hajó helyzete” csúszkát úgy, hogy az emelkedési szög 45° legyen! Mit állíthatsz ilyenkor az x távolságról? Miért nincs szükség ebben az esetben szögfüggvény alkalmazására?
  4. Határozd meg a távolságot különböző emelkedési szögek esetén!