10. évfolyam

Egyenletek ekvivalens és nem ekvivalens átalakításai

KERESÉS

Felhasználói leírás

Figyeld meg, mi történik az begin mathsize 14px style x plus 2 equals negative 1 half x minus 1 end style egyenlettel, ha különböző műveleteket hajtunk végre! Hogyan alakul a különböző lépésekkel kapott új egyenletek gyökeinek a száma és értéke az eredeti gyökhöz képest?

A megoldáshalmazt a valós számok halmazában keressük.

Az eredeti begin mathsize 14px style x plus 2 equals negative 1 half x minus 1 end style egyenlet két oldalának grafikonja (tehát az begin mathsize 14px style y equals x plus 2 end style egyenletű egyenes és az begin mathsize 14px style y equals negative 1 half x minus 1 end style egyenletű egyenes) végig látható világoszöld és világoskék színnel. Szintén látható a gyöke: begin mathsize 14px style x equals negative 2 end style.

Ha változtatjuk az egyenletet, akkor a két oldalnak megfelelő görbe színe jelzi, hogy mi mihez tartozik. A világoszöldnek a sötétzöld a párja, s hasonlóan a világoskéknek a sötétkék.

Tanácsok az interaktív alkalmazás használatához

A panelon felsorolt lehetőségek közül lehet választani. Egyszerre mindig csak egyet. 

A „Hozzáad” és „Szoroz” lehetőségek kiválasztásakor egy-egy csúszkával beállíthatók a tényezők (mindkettőnél az intervallum: [–5; 5]).

 

Feladatok

  1. Add hozzá az egyenlet mindkét oldalához ugyanazt a számot! A „Hozzáad” lehetőséget kiválasztva figyeld meg, hogy a kapott új egyenletnek más lesz-e a megoldáshalmaza, mint az eredetié?
  2. Szorozd meg mindkét oldalt ugyanazzal a tetszőleges számmal!  A „Szoroz” lehetőséget kiválasztva figyeld meg, hogy a kapott új egyenletnek más lesz-e a megoldáshalmaza, mint az eredetié? Mi történik, ha 0 a szorzótényező?
  3. Emeld négyzetre mindkét oldalt!  A „Négyzetre emel”-t kiválasztva figyeld meg, hogy a kapott új egyenletnek más lesz-e a megoldáshalmaza, mint az eredetié?
  4. Mi történik, ha veszed az egyenlet mindkét oldalának reciprokát? A „Reciprok” lehetőséget kiválasztva figyeld meg, hogy a kapott új egyenletnek más lesz-e a megoldáshalmaza, mint az eredetié?
  5. Emeld köbre mindkét oldalt!  A „Köbre emel”-t kiválasztva figyeld meg, hogy a kapott új egyenletnek más lesz-e a megoldáshalmaza, mint az eredetié?
  6. Végezz gyökvonást mindkét oldalon! A „Gyököt von” lehetőséget kiválasztva figyeld meg, hogy a kapott új egyenletnek más lesz-e a megoldáshalmaza, mint az eredetié?
  7. Szorozd meg mindkét oldalt x-szel!  A „Szoroz x-szel” lehetőséget kiválasztva figyeld meg, hogy a kapott új egyenletnek más lesz-e a megoldáshalmaza, mint az eredetié?
  8. Szorozd meg mindkét oldalt (x+2) -vel!  Az „(x+2) -vel szoroz” lehetőséget kiválasztva figyeld meg, hogy a kapott új egyenletnek más lesz-e a megoldáshalmaza, mint az eredetié?
  9. Szorozd meg mindkét oldalt (x+4)-gyel!  Az „(x+4)-gyel szoroz” lehetőséget kiválasztva figyeld meg, hogy a kapott új egyenletnek más lesz-e a megoldáshalmaza, mint az eredetié?
  10. Oszd el mindkét oldalt x-szel! A „x-szel oszt” lehetőséget kiválasztva figyeld meg, hogy a kapott új egyenletnek más lesz-e a megoldáshalmaza, mint az eredetié?