9. évfolyam

Halmazok különbsége 1

KERESÉS

Felhasználói leírás

A 19 fős nyelvi csoportban 11 fiú és 8 lány van. Ma összesen 7-en viselnek kék pólót, közülük 4-en fiúk. Hány nem kék pólót viselő lány van ma ebben a nyelvi csoportban?

Tanácsok az interaktív alkalmazás használatához

A panelen lévő csúszkák segítségével kiválasztható az nyelvi csoport létszáma, a kék pólósok, a kék pólós fiúk és a lányok száma. Ezek alapján kell a gyerekfejekkel kitölteni az ábrát: a fenti fejekre kattintva megjelenik egy mozgatható fej a bal fölső sarokban, amit be kell húzni a megfelelő halmazba. Ha rájövünk, hogy nincs szükségünk az egyik fejre, akkor a képet a kuka fölé húzva törölhetjük. Az Ellenőrzés gomb (  ) megmutatja, jól oldottuk-e meg a feladatot, vagy éppen az adott beállításokkal lehetetlen megoldani azt, az Újra gombbal (  ) pedig az összes lehúzott fejet törölhetjük, és elölről kezdhetjük a feladat megoldását.

Feladatok

  1. Összesen 4 részből áll az ábra, azt kell kiderítened, melyik részben hányan vannak. Melyek ezek a részek?
  2. Ezek közül melyik az, amelyikről egyből tudod, hogy hányan vannak benne?
  3. Vajon hány fiún nincs ma kék póló? És hány lány jött ma kék színű pólóban? Helyezz el ennyi kék és nem kék pólós fiút, valamint nem kék pólós lányt az ábra megfelelő részeiben!
  4. Hogyan tudnád meghatározni az eddigiek ismeretében, hogy hány lányon nincs ma kék színű póló? Őket is helyezd el a megfelelő halmazban!
  5. Mozgasd a csúszkákat, és hasonlóképpen válaszold meg más számokkal is a kérdést! Figyelj, mert nem minden beállításhoz létezik megoldás!