9. évfolyam

Egyenletek grafikus megoldása 1.

KERESÉS

Felhasználói leírás

Oldd meg az egyenleteket grafikus úton!
MILYEN LÉPÉSEI VANNAK A FELADATMEGOLDÁSNAK?

  1. Válaszd ki az egyenlet bal, illetve jobb oldalához tartozó függvény típusát. Lépéseid helyességét az „Ellenőrzés” gombra () kattintva követheted. Ha nem jó a megoldásod, az új próbálkozáshoz rá kell kattintanod a felkiáltójelre (). Ha a megoldásod jó, az 1. lépés háttere zöldre vált, és továbbmehetsz a 2. lépésre. Ha nem jó, akkor még egyszer próbálkozhatsz segítség nélkül. Ha másodjára sem sikerül, akkor az alkalmazás megjeleníti az alapfüggvények hozzárendelési szabályát, és az 1. lépés háttere sárgára vált.
  2. Ábrázold külön-külön az egyenlet jobb, illetve bal oldalához tartozó függvényt a piros színű pontok mozgatásával. A pontok a „Beállítom” feliratú gombra kattintva jelennek meg és csak egész koordinátájúak lehetnek. Ha több próbálkozás után sem sikerül a helyes függvényábrázolás, akkor megjelenik a „Feladom” feliratú gomb. Erre kattintva az alkalmazás megjeleníti a helyes grafikont, és a 2. lépés hátterének megfelelő oldalát sárgítja. Itt akárhányszor próbálkozhatsz; ha nem adod fel és sikerül, akkor zöld lesz a 2. lépés hátterének mindkét fele.
  3. Először válaszd ki a gyökök számát a legördülő listából! Ha elsőre jó, akkor „zöldül” a 3. lépés hátterének bal fele, ha nem, akkor „sárgul”. Ha van gyök, akkor ezt meg is kell adnod (több gyök esetén a beírás sorrendje tetszőleges). Itt is többször próbálkozhatsz, de ha két próbálkozásból nincs meg minden gyök helyesen, akkor a 3. lépés hátterének jobb fele sárgára változik, egyébként zöld lesz.
    Ha befejeztél egy egyenletet, a „Tovább” gombbal () kérhetsz újat.
    A harmadik egyenlet megoldása után az „Újra” gombra () kattintással a legelső egyenlethez jutsz, így elölről kezdheted a három feladat megoldását.

Tanácsok az interaktív alkalmazás használatához

Lehetséges függvénytípusok: lineáris, abszolútérték, másodfokú, négyzetgyök, reciprok. A megoldás csak egész szám lehet. Az „Ellenőrzés” gomb () megnyomása után nem lehet módosítani, csak a felkiáltójel () megnyomását követően. A „Tovább” gomb () csak akkor jelenik meg két lépés között, ha a megoldás helyes. Az egyes lépések sárga és zöld színei jelzik, mely részfeladatok megoldása szorul még gyakorlásra. A könnyebb tájékozódás miatt az egyenlet bal oldalát mindenütt kék szín jelzi, a jobbat pedig zöld.