9. évfolyam

A háromszög beírt köre

KERESÉS

Felhasználói leírás

Adott az ABC háromszög. A C csúcs mozgatható. A C csúcs rögzítése után a C és A pontokra kattintva megjelennek a gamma és alpha szögek szögfelezői, valamint azok metszéspontja (O).

Tanácsok az interaktív alkalmazás használatához

A kiinduló helyzetben adott egy háromszög, amelynek C csúcsa mozgatható. A gamma és az alpha szögek szögfelező egyeneseit megkapjuk a C és A csúcsokra történő kattintással. A metszéspont (O) automatikusan megjelenik. Kérhető, hogy kiírásra kerüljenek a megjelenített szögfelezők pontjainak távolságai a szögszáraktól, úgy, hogy közben változtathatjuk a szögfelező adott pontját.

Feladatok

  1. A C és A pontokra kattintva jelenítsd meg a gamma és alpha szögek szögfelező egyeneseit!
  2. Milyen tulajdonsággal rendelkeznek a gamma szög szögfelezőjének pontjai? Használd az "fgamma pontjainak távolsága a szögszáraktól" jelölőnégyzetet!
  3. Milyen tulajdonsággal rendelkeznek az alpha szög szögfelezőjének pontjai? Használd az "falpha pontjainak távolsága a szögszáraktól" jelölőnégyzetet!
  4. A két szögfelező metszéspontja az O pont. Mit mondhatunk az O pontnak a háromszög oldalaitól mért távolságairól?
  5. Mivel az O pont egyenlő távolságra van a háromszög oldalaitól, ezért az O pont köré olyan kör írható, amely a háromszög mindhárom oldalát érinti. Ezt a kört a háromszög beírható körének nevezzük. Az eszköztár "Kör középponttal és kerületi ponttal" eszközével rajzold meg a háromszög beírt körét!