9. évfolyam

Talpponti háromszög 1

KERESÉS

Felhasználói leírás

Az A, B, C csúcsok mozgatásával hozz létre egy hegyesszögű háromszöget! Ezután mozgasd a P pontot az AB szakaszon egy neked tetsző helyre! Ha megfelelőnek találod így a síkidomot és a pontot, kattints a háromszög rögzítése mezőbe! Az ekkor megjelenő R és Q pontokat mozgatva keresd meg azt a PQR háromszöget, amelynek a kerülete minimális!

Tanácsok az interaktív alkalmazás használatához

Az A, B, C csúcsok mozgatásával, a segédanyag indulásakor rögzíthetünk egy tetszőleges hegyesszögű háromszöget. A háromszög AB oldalán tetszőleges helyzetbe mozgathatjuk a P pontot.
„A háromszög rögzítése” mezőt kipipálva fixálhatjuk az alakzatot. A háromszög oldalain megjelenő Q és R pontok mozgatásával kereshetjük a minimális kerületű háromszöget.
A „Segítség” csúszka 4 fokozatú.
Az első fokozat beállítása után megjelenik a kerület abszolút minimuma, illetve az a legkisebb kerület, amit sikerült a kísérletezgetés során beállítani. A pontok mozgatásával az aktuális kerület érték együtt mozog. A második fokozatnál megjelennek a tengelyes tükrözések segédvonalai és a tükörképek. A harmadik fokozatnál megjelenik a P`P`` szakasz, valamint e szakasznak a háromszög oldalaival alkotott metszéspontjai. Az utolsó fokozat beállításával megjelenik – zöld színnel – a minimális kerületű háromszög.

Segítő kérdések

Használd fel a Legrövidebb töröttvonal két pont között című anyag tapasztalatait.

  1. Hogyan találhatod meg a rögzített P és R pontokhoz azt a Q pontot, amelyik illeszkedik az AC oldalra és a lehető legrövidebb lesz a PQ és QR szakaszok hosszának az összege?
  2. Hogyan keresnéd meg az R pont helyét a BC oldalon, úgy, hogy rögzített P és Q pontok esetén a PR és RQ szakaszok hosszának összege a legrövidebb legyen?
  3. Ha már külön – külön megtaláltuk, milyen esetben lesz a PQ és QR szakaszok hosszának az összege, illetve a PR és RQ szakaszok hosszának összege a legrövidebb, hogyan tudnánk elérni, hogy a három szakasz (PR, RQ, QP) hosszának összege is minimális legyen?
  4. Az előzőekben felhasználtuk, hogy két pont között a „legrövidebb út az egyenes”. A három szakasz összegére is fel tudjuk használni ezt az ismeretet?
    KAPCSOLÓDÓ ÉRDEKESSÉG
    Ez a bizonyítás Fejér Lipót nevéhez kötődik. Diákkorában adott megoldásának ez az anyag az első részét dolgozza fel. A második rész a Talpponti háromszög 2. című anyagban található.
  5. Hogyan lehetne belátni, hogy tényleg ez a legkisebb kerület? [VÁLASZ:]