9. évfolyam

Négyzetgyök függvény transzformációja (+)

KERESÉS

Felhasználói leírás

Ha ismerem a négyzet területét, akkor hogyan adhatom meg az oldalai hosszát? Milyen összefüggés van e két változó mennyiség között? Mi a geometriai kapcsolat a két kérdésre (oldalhoz terület, illetve területhez oldal) válaszként kapott grafikon között? És ezzel még nincs vége a tanegység kínálta felfedezéseknek. Vizsgáld meg, hogy az a, u, b és v paraméterek változtatása milyen hatással vannak a négyzetgyök függvény grafikonjára!

Tanácsok az interaktív alkalmazás használatához

Kezdetben a „Tengelypont” funkció legyen kikapcsolva. A paramétereket megadhatjuk beviteli mezőkkel is. b értéke legyen 1 az 1. és a 4. feladatnál.

Feladatok

  1. Adj meg a beviteli mezők segítségével különböző számokat! Egyszerre csak egy adatot változtass! Figyeld meg, hogy egy adat változtatásával hogyan változik a grafikon!
    Változtasd először az u paramétert! (b=1) Az adat a beviteli mező alatt levő csúszkával is változtatható. Mit tapasztalsz?
  2. Változtasd most a b paramétert! Mit tapasztalsz?
  3. Változtasd most a v paramétert! Mit tapasztalsz?
  4. Kapcsold be a „Tengelypont” funkciót! Milyen összefüggést fedezel fel grafikon T pontjának koordinátái és a változtatható paraméterek között? (b = 1)
  5. Változtasd most az a paramétert! Mit tapasztalsz?
  6. Nézzük meg az előző változtatások hatását az inverzre is! Milyen különbségeket tapasztalsz?