9. évfolyam

Adatsokaságok összehasonlítása boxplot diagram alapján

KERESÉS

Felhasználói leírás

Egy faluban két gazda is foglalkozik tehenek tartásával.
Vizsgáljuk meg mindkét gazda teheneinek (napi) tejhozamait!
Adj meg további tejhozamokat, vagy törölj adatokat, és a boxplot diagram segítségével figyeld meg az egyes gazdák teheneinek tejhozam szerinti eloszlását! Hasonlítsd össze a gazdák teheneit!

Tanácsok az interaktív alkalmazás használatához

A csúszka „Bevitel” állása esetén:
Kiválasztható a Gazda (A vagy B). Hozzáadhatunk új adatot. Sorszám alapján törölhetünk adatokat vagy törölhetjük az összes adatot.
A tejhozamok a táblázatokban növekvő sorrendben jelennek meg.
A csúszka „Kiértékelés” állása esetén:
Mindkét gazda esetén megjelenik a tejhozamok boxplot diagramja. Az ábrán fel vannak tüntetve a következő mutatók: minimum, alsó kvartilis, medián, felső kvartilis, maximum, továbbá az átlag.

Feladatok

  1. Vizsgáld meg a tehenek átlagos tejhozamát mindkét gazda esetén!
  2. Nézd meg a boxplot ábrát és a „doboz” elhelyezkedése alapján mondd meg, hogy az A gazda teheneinek tejhozamaira mi a jellemzőbb: a kisebb vagy a nagyobb tejhozam? Válaszod megfogalmazásakor figyelj arra is, hogy hol helyezkedik el a medián a „dobozban”! (Egy adatsokaságon belül a „kisebb”, illetve „nagyobb” megjelölés a legkisebb, illetve legnagyobb adathoz viszonyított elhelyezkedésre utal.)
  3. Nézd meg a boxplot ábrát és a „doboz” elhelyezkedése alapján mondd meg, hogy a B gazda teheneinek tejhozamaira mi a jellemzőbb: a kisebb vagy a nagyobb tejhozam? Válaszod megfogalmazásakor figyelj arra is, hogy hol helyezkedik el a medián a „dobozban”!