9. évfolyam

Számrendszerek 1.

KERESÉS

Felhasználói leírás

Mit jelent számok helyi értékes felírása? Hogyan változik egy szám alakja különböző alapú számrendszerekben? Ennek az alkalmazásnak a segítségével mindezt megértheted. Az 1 és 30 közötti számokat tudod megjeleníteni különböző alapú (2 és 10 közötti) számrendszerekben.

Tanácsok az interaktív alkalmazás használatához

Az alkalmazásban két csúszkán állíthatjuk be az átváltani kívánt számot és a számrendszert. A bal oldali csúszkán az állítható be, hogy melyik számot váltsa át a program más számrendszerbe. A szám 1 és 30 közötti lehet. A jobb oldali csúszkán az állítható be, milyen számrendszerben jelenítse meg a számot az alkalmazás. A számrendszer alapja 2 és 10 közötti lehet. Az összeg alak bejelölésével az alkalmazás kiírja az adott számrendszerbeli helyi értékes alakját a számnak.

Feladatok

  1. Érdemes először kiválasztani egy alapot (legyen ez például a 4) és a bal oldali csúszkával folyamatosan változtatni a megjelenítésre kerülő számot 1-től 30-ig. Figyeld meg, mi történik, amikor 4-gyel osztható számhoz érsz! Hogyan változik a szám 4-es számrendszerbeli alakja ilyenkor?
  2. Érdemes ezután egy adott szám különböző számrendszerbeli alakjait megnézni. Figyeld meg, hogyan változik a szám alakja, ha csökkented a számrendszer alapját!