12. évfolyam

Kétoldali hipotézisvizsgálat 2 – Binomiális eloszlás

KERESÉS

Felhasználói leírás

Egy genetikus szerint a fiúk születési esélye 0,51 a lányoké 0,49. Az állítás helyességét nem lehet leellenőrizni, hiszen a világ összes születéséről nincs információnk. Lehetőség van azonban mintavétel alapján megvizsgálni az állítás helyességét. Pontosabban megvizsgálhatjuk azt, hogy a minta alapján elfogadható a genetikus állítása vagy nem. Ebből a célból egy klinikán feljegyezték 1200 újszülött nemét.

Hány fiú esetén szignifikáns a genetikus állítása 95%-os megbízhatósággal?

Azaz a mintában milyen értékek közé essen a fiúk száma, hogy (legfeljebb) 5% legyen annak a valószínűsége, hogy amennyiben a genetikus állítása igaz, mi mégsem fogadjuk el a minta alapján?

Tanácsok az interaktív alkalmazás használatához

Az Alkalmazás kirajzolja a B(1200; 0,51) paraméterű binomiális eloszlás eloszlását, amelyen beállíthatók a  várható értékre (612-re) szimmetrikus intervallumok és kiszámolja az ezekhez tartozó valószínűségeket. Adott valószínűséghez meghatározza azt a várható értékre nézve szimmetrikus intervallumot, amelybe a fiúk száma az adott valószínűséggel beleesik. A „Nagyítás” csúszkával közelíthető az ábra, továbbá a Nagyítás alatti csúszkával (a kék háromszöggel) az eloszlás bármely része megjeleníthető.

Feladatok

  1. A megfigyelt újszülöttek között a fiúk száma milyen eloszlást követ?

  2. Határozd meg az eloszlás paramétereit!

  3. A számegyenesen lévő fekete háromszöget állítsd be úgy, hogy a valószínűség legalább 0,95 legyen! Milyen értékek közé esik a fiúk száma?

  4. A megoldást az alábbi módon is megkaphatod: A valószínűséghez írd be, hogy 0,95 és olvasd le, hogy a mintában milyen értékek közé esik a fiúk száma 95% valószínűséggel?

  5. A számegyenesen lévő fekete háromszög beállításával vizsgáld meg, hogy más intervallumba milyen valószínűséggel esik a fiúk száma?