12. évfolyam

A határozott integrál definíciója 2

KERESÉS

Felhasználói leírás

Vizsgáld meg az alsó és felső összegeket! Mit tapasztalsz, ha egyre nagyobb felosztással próbálkozol?

Tanácsok az interaktív alkalmazás használatához

A határokat a csúszkákkal és az tengely két pontjával is beállíthatjuk 0 és 5 között. A határokat nem tudjuk felcserélni. A felosztást a csúszkán változtathatjuk. Lehetőségünk van a különböző felosztásokhoz tartozó területek megjelenítésére is a Sorozatok jelölőnégyzettel. Ez lassabb lehet 60-as felosztás után, ha n-et, a-t vagy b-t változtatjuk. Ilyenkor célszerű lehet változtatás idejére inkább kivenni a pipát, majd visszarakni, ha végeztünk. Lehetőségünk van mindkét rajzlapot mozgatni, nagyítani, beállításain megváltozása nélkül. A homekattintva a képernyő a nyitóképernyőn látható pozícióba kerül.

Feladatok

  1. Jelenítsd meg az alsó és felső téglalapokat! Mit figyelsz meg, ha ugyanezen [a; b] intervallumon más, finomabb felosztást adsz meg? Célszerű lehet n-et duplázni, mert az alkalmazás az intervallumot egyenlő részre osztja.
  2. Hogyan változik az oszcillációs összeg, ha a felosztást finomítod?
  3. Észrevételeid ellenőrizd! Válaszd ki valamelyik összeget és egy nem túl nagy felosztást. Pipáld be a Sorozatok jelölőnégyzetet az alkalmazás bal alsó részén, és láthatod a különböző felosztásokhoz tartozó területeket. A pontos értéket egy vízszintes egyenes jelzi. Mennyire közelítik ezt a pontok, mi a helyzet a felosztás finomítása esetén?
  4. Vizsgáld meg egyszerre is az alsó és felső összegeket az alkalmazás alsó részén!