11. évfolyam

Egyenes egyenlete 5.

KERESÉS

Felhasználói leírás

Ábrázold az egyenest, a két kék pont (A illetve B) mozgatásával! Olvasd le az ábráról (vagy az egyenes egyenlete segítségével add meg) az egyenes egy-egy irány- és normálvektorát! A jó megoldásaidat zöld pipa jelzi, a helyes megoldásaid számát, a panel jobb alsó sarkában láthatod. Ha már minden válaszod jó, megjelenik az Új egyenes gomb, amelynek megnyomásával kérhetsz új feladatot.

Tanácsok az interaktív alkalmazás használatához

A panel jobb alsó sarkában a helyes válaszok száma / 3 formájú visszajelzés található. 

Az egyenest a két mozgatható pontja segítségével lehet ábrázolni. Amennyiben jó az egyenesünk, a színe zöldre változik. Amennyiben a beviteli mezőbe írt válasz helyes, a beviteli mező színe zöld lesz, és egy zöld pipa jelenik meg a panelon. Ha már minden válaszunk jó, az Újra gomb () megnyomásával generálhatunk új feladatot.

Feladatok

  1. Ha segít az ábrázolásban, gondolj az egyenesre egy lineáris függvény képeként. Amennyiben az egyenesed egyenlete nem x=c alakú, gondold végig, mik lesznek a tengelymetszetek koordinátái?
  2. Gondold végig, hogy milyennek kell lennie a vektornak ahhoz, hogy az egyenesed irányvektora, illetve normálvektora lehessen.
  3. Olvasd le a megfelelő vektorkoordinátákat!
  4. Gondold végig, hogy milyen kapcsolat van két vektor koordinátái között, ha merőlegesek egymásra!