11. évfolyam

A kotangens függvény transzformációja 3.

KERESÉS

Felhasználói leírás

A tananyagegység az Error converting from MathML to accessible text. függvény esetén, az b paraméter változtatásának a függvénygörbére gyakorolt hatását szemlélteti.

Figyeld meg, hogyan hat az Error converting from MathML to accessible text. függvényre, ha megváltoztatod az b paraméter értékét. A paramétert megadhatod a csúszka mozgatásával vagy a beviteli mezőbe történő beírással is. Változtasd meg az értékeket, és figyeld meg, mi történik! Fogalmazd meg, hogy milyen hatással van a függvénygrafikon alakjára az b paraméter értékének változtatása.

Tanácsok az interaktív alkalmazás használatához

A segédanyag kiindulási helyzetének leírása:
Csúszkák és beviteli mezők: b: a függvény paramétere (Error converting from MathML to accessible text.); a beviteli mezőbe be lehet írni: pi, pi/2, pi/3,… stb. értéket is.

Jelölőnégyzetek: Hozzárendelési szabály: a b paraméter aktuális értékéhez tartozó függvényértéket írja ki. Error converting from MathML to accessible text.: megjelenik az alapfüggvény görbéje, szaggatott vonallal jelölve. Aszimptota: szaggatott vonallal megjelennek azok az egyenesek, melyekhez a görbék hozzásimulnak.

Kezdetben láthatatlan objektumok: Ha b=0, akkor megjelenik az „Nincs értelme!” figyelmeztetés a csúszka felett.

Az eszköztáron található ikonok: Mozgatás, Rajzlap mozgatása, Nagyítás és Kicsinyítés. Ezek segítségével a függvény grafikonját precízen meg lehet vizsgálni. (Például, ha „kilóg” a képernyőről, akkor mozgatással, kicsinyítéssel lehet javítani a megjelenítésen.)

 

Feladatok

  1. Milyen hatással van a függvény képére, ha az b paraméter negatív?
  2. Milyen hatással van a függvény képére, ha az b paraméter 0 és 1 közé esik?
  3. Milyen hatással van a függvény képére, ha az b paraméter –1 és 0 közé esik?
  4. Milyen hatással van a függvény képére, ha az b paraméter 1-nél nagyobb vagy –1-nél kisebb?
  5. Mely függvénytulajdonságokra van hatással a paraméter változása?