11. évfolyam

Többféle függvény illesztése pontokra

KERESÉS

Felhasználói leírás

Figyelted már valaha a felhőket? Volt olyan, hogy valami alakzatot, formát véltél felfedezni benne? Egy mérés eredményeinek sorozata is „felhőt” alkot. Figyeld meg, hátha felismersz benne egy jól ismert alakzatot!

CÉLKITŰZÉS
A csúszka segítségével állítsd be, hány mérést végeztél! Nevezd el a tengelyeket az aktuális mennyiségeknek megfelelően! A táblázat A oszlopában a független, a B oszlopában a függő változót rögzítheted. A C oszlopban az illesztett függvény y koordinátáját láthatod. Rögzítsd a mérési eredményeidet a táblázatban! Mit gondolsz, melyik függvény illeszthető a panelon felsoroltak közül az adataidra? Ellenőrizd a sejtésed oly módon, hogy megnyomod a „Függvény illesztése” feliratú gombot! Mit kaptál? Olvasd le az illesztett függvény paramétereit! Továbbá figyeld meg, hogy melyik illeszkedik a legjobban az általad kiválasztott függvények közül!

Tanácsok az interaktív alkalmazás használatához

Ha kísérleteket végzel, és a mérési eredményeidet rögzíted, előfordul, hogy a pontfelhőd hasonlít egy függvényhez. Ilyenkor célszerű megnézned, hogy mennyire illeszkednek a mért eredmények a „pontokban látott” függvényhez. Hogy mi értelme ennek? Ha a sejtésed nem téves, jó közelítéssel jósolni tudod a további mérési eredményeidet.

EMBED

Kérdések, megjegyzések, feladatok

KÉRDÉSEK, FELADATOK

  1. Mit gondolsz, melyik függvénygörbe illeszkedik legjobban a ponthalmazodra?
  2. Nézd meg, hogy jól választottál-e!
  3. Mennyire pontos az illesztés? Milyen arányban illeszkednek a pontok a görbére?
  4. Amelyik pontod nem illeszkedik, ott mennyire nagy az eltérés? (Ennek megállapításához használd a táblázat harmadik (C) oszlopát!)