11. évfolyam

Skaláris szorzattal vektorfelbontási tétel merőlegesség

KERESÉS

Felhasználói leírás

Kísérletezz! Milyen beállítások mellett egyezik meg A és A’?
Hogyan kaptuk az A’pontot?
Először nézzük a problémát a szokásos koordináta-rendszerben,
bázisvektoraink \vec{i} (1, 0) és \vec{j} (0, 1), valamint \vec{OA} (a1,a2). Ezt skalárisan szorozva \vec{i} -vel, a szorzat: \vec{OA}*\vec{i}=1*a1+0*a2=a1. Nyilván a \vec{j}-vel vett
szorzást hasonlóan elvégezve az a2 koordinátát kapjuk. Tehát lineáris kombinációval felírható, hogy \vec{OA}=(\vec{OA}*\vec{i})\vec{i}+(\vec{OA}*\vec{j})\vec{j}
Az A’-t \vec{i} és \vec{j} lecserélésével kapjuk, \vec{OA'}=(\vec{OA}*\vec{OB})*\vec{OB}+(\vec{OA}*\vec{OC})*\vec{OC} tehát \vec{i} helyett az \vec{OB} és \vec{j} helyett az \vec{OC} egységvektorokkal az előbbihez hasonló formula szerint.
A feladatod megvizsgálni, milyen feltétel szükséges ahhoz, hogy A és A’ egybeessen.

EMBED

Kérdések, megjegyzések, feladatok

TOVÁBBHALADÁSI LEHETŐSÉGEK KJ_144

  1. FELADAT
    Legyen a BOC  90o-tól különböző! A szögeket beállíthatod a B és Cpontok mozgatásával, valamint a csúszkákkal, β-val B-t, γ-val C-t. (A szögeket az x-tengely pozitív szárától pozitív körüljárás szerint mérjük. Csak egész szögeket tudunk beállítani.)
    Próbáld meg A-t úgy mozgatni, hogy A’-vel egybeessen! Hány origótól különböző pont tesz eleget ennek a feltételnek? Miért?
  2. FELADAT
    Legyen A egy tetszőleges origótól különböző pont. Mozgasd a B és C pontokat úgy, hogy A és A’ egybeessen! Hány megoldást találsz? Mekkora szöget zárnak be ekkor a bázisvektorok? Miért?
  3. FELADAT
    Állítsd be úgy a B és C pontokat, hogy a BOC  90o legyen! Keresd meg az A pont olyan helyzeteit, amikor A’ és A nem esik egybe! Hány különböző pont tesz eleget ennek a feltételnek? Miért?

KAPCSOLÓDÓ ÉRDEKESSÉGEK

  1. Legyen β = 60o és γ = 120o. Ekkor az első koordináta a felére csökken, a második a másfélszeresére nő. Ha ügyes vagy, jól megy a vektorfelbontás, és alkalmazod a skaláris szorzás azonosságait, ezt az összefüggést rövid számolással ellenőrizheted. Tipp: Az \vec{OA'}=(\vec{OA}*\vec{OB})*\vec{OB}+(\vec{OA}*\vec{OC})*\vec{OC} összefüggésben az \vec{OB} és \vec{OC} vektorokat írjuk fel a szokásos bázisban, valamint vegyük észre, hogy nevezetes szögekkel dolgozunk.
  2. Legyen a BOC 90o-tól különböző! Mozgassuk egy egyenes mentén – a könnyű beállítás miatt például szomszédos rácspontokon – A-t. Hogyan mozog ekkor A’? Milyen tulajdonság állhat ennek hátterében?