11. évfolyam

Másodfokú függvény illesztése pontokra

KERESÉS

Felhasználói leírás

Figyelted már valaha a felhőket? Volt olyan, hogy valami alakzatot, formát véltél felfedezni benne? Egy mérés eredményeinek sorozata is „felhőt” alkot. Figyeld meg, hátha felismersz benne egy jól ismert alakzatot!

A tanárod segítségével vagy egyéb módon végzett mérés eredményeit rögzítsd az alábbiak szerint.
A csúszka segítségével állítsd be, hány mérést végeztél! Nevezd el a tengelyeket az aktuális mennyiségeknek megfelelően, ügyelj rá, hogy a mértékegység is megjelenjen! A táblázat A oszlopában a független, a B oszlopában a függő változót rögzítheted. A C oszlopban az illesztett függvény y koordinátáját láthatod. Rögzítsd a mérési eredményeidet a táblázatban. Illeszthető-e másodfokú függvény az adataidra? Ellenőrizd a sejtésed oly módon, hogy megnyomod a „Függvény illesztése” feliratú gombot. Mit kaptál? Olvasd le az illesztett függvény paramétereit!
-
Ha kísérleteket végzel, és a mérési eredményeidet rögzíted, előfordul, hogy a pontfelhőd hasonlít egy függvényhez. Ilyenkor célszerű megnézned, hogy mennyire illeszkednek a mért eredmények a „pontokban látott” függvényhez. Hogy mi értelme ennek? Ha a sejtésed nem téves, jó közelítéssel jósolni tudod a további mérési eredményeidet.

EMBED

Kérdések, megjegyzések, feladatok

KAPCSOLÓDÓ ÉRDEKESSÉGEK
Szerezzünk az órára egy nagy fa rajztáblát (vagy egy kisebb méretű, láb nélküli whiteboard-ot), egy pingpong labdát, egy stoppert és egy ceruzát (vagy whiteboard filcet)! Tegyük a megdöntött tábla tetejére a labdát, és engedjük el. Azonos időközök elteltével jelöljük meg a labda pillanatnyi helyzetét! Mérjük meg a megtett utakat! Ezekre a mérési eredményekre másodfokú függvény illeszthető.

  1. KÉRDÉS
    Mennyire pontos az illesztés? Méréseid közül hány pont illeszkedik a görbére?
  2. KÉRDÉS
    Amelyik pontod nem illeszkedik, ott mennyire nagy az eltérés? (Ennek megállapításához használd a táblázat harmadik oszlopát!)