11. évfolyam

Hipotézisvizsgálat 2. - Szabályos-e a rulettkerék

KERESÉS

Felhasználói leírás

A felügyeleti hatóság a rulettkerék szabályosságának (kiemelten a nullás gurítások számának) ellenőrzésére 1000-szer gurított egy rulettkeréken és 45 alkalommal nullát kapott. Hihető-e a kísérletsorozat eredménye alapján, hogy a kerék szabályos?

- 1000 gurításból várhatóan (1000\cdot \frac{1}{37} ≈) 27-szer kapunk nullát. Annak a valószínűsége azonban, hogy pontosan 27-szer gurítunk nullát viszonylag kicsi, csupán 7,76%. Ha a rulettkerék szabályos, akkor a nullák száma nagy valószínűséggel „27 körüli” lesz.
A kaszinónak előnyős, ha sok a nullás gurítás, mert ebben az esetben a kaszinó minden tétet megnyer. Emiatt a felügyelet – a játékosok védelmében – csak azt tekinti szabálytalannak, ha „túl sokszor fordul elő” a nulla.

Vajon egy konkrét gurítás-sorozat után mekkora az a pozitív irányú eltérés (a 27-től), amely esetén még szabályosnak hisszük a rulettkereket?

Ezt az eltérést mi adhatjuk meg a kísérletsorozat elvégzése előtt.
Ha a kísérletsorozat elvégzése után azt tapasztaljuk, hogy az eltérés az előre megadott értéket meghaladja, akkor nem hisszük el, hogy a rulettkerék szabályos; ha nem haladja meg, akkor pedig elfogadjuk azt a feltételezést, hogy a rulettkerék szabályos. Az eltérést a szignifikanciaszinttel adjuk meg.

Ha a szignifikanciaszint például 5%, akkor ez meghatároz egy intervallumot, amelybe a nullák száma (legalább) 95%-os valószínűséggel beleesik (így nem hisszük azt, hogy a kerék nem szabályos) és (legfeljebb) 5%-os valószínűséggel nem esik bele (azaz inkább azt hisszük, hogy a kerék nem szabályos).

Fontos megértened, hogy akár így, akár úgy döntünk a rulettkerék szabályosságáról a kísérletsorozat eredménye alapján, a döntésünk hibás is lehet. A szignifikanciaszint jelen esetben a tévedés esélyét is mutatja, azaz, hogy mennyi annak a valószínűsége, hogy a kerék szabályosságát a kísérletsorozat eredménye (azaz a minta) alapján nem fogadjuk el, holott a rulettkerék a valóságban szabályos.

FELADAT
Ha egy rulettkereket megpörgetünk 1000-szer, akkor legfeljebb mennyi lehet a nullák száma, hogy szabályosnak véljük 5%-os szignifikanciaszinten?
Másképpen fogalmazva: legfeljebb 5% legyen annak a valószínűsége, hogy hibás döntést hozunk, azaz a kerék szabályos, mi mégis szabálytalannak véljük.

EMBED

Kérdések, megjegyzések, feladatok

  1. KÉRDÉS
    Ha egy rulettkerék szabályos, akkor 1000 gurítás esetén a nullák száma milyen eloszlást követ és mik a paraméterei?
  2. KÉRDÉS
    A számegyenesen lévő fekete háromszög segítségével határozd meg, mennyi annak a valószínűsége, hogy a nullák száma legfeljebb 30?
  3. KÉRDÉS
    A számegyenesen lévő fekete háromszög segítségével határozd meg, mennyi annak a valószínűsége, hogy a nullák száma legfeljebb 32?
  4. KÉRDÉS
    A számegyenesen lévő fekete háromszög segítségével határozd meg, mennyi annak a valószínűsége, hogy a nullák száma legfeljebb 34?
  5. KÉRDÉS
    A számegyenesen lévő fekete háromszöget állítsd be úgy, hogy a valószínűség legalább 0,95 legyen! Legfeljebb mennyi a nullák száma?
  6. KÉRDÉS
    A megoldást azalábbi módon is megkaphatod:
    A Valószínűség (P) mezőbe írd be, hogy 0.95 és olvasd le, hogy a mintában legfeljebb mennyi a nullák száma 95% valószínűséggel?
  7. KÉRDÉS
    Elhiszed-e egy rulettkerékről, hogy szabályos, ha 1000 gurításból 45 nullát kapunk?
  8. KÉRDÉS
    Hogyan módosul a válaszod, ha 1% a szignifikanciaszint?
  9. KÉRDÉS
    Vizsgáld meg, hogy 2000 gurítás esetén legfeljebb mennyi lehet a nullák száma, hogy 5%-os szignifikanciaszinten szabályosnak tekintsük?
  10. KÉRDÉS
    Hogyan módosul a válaszod, ha 1% a szignifikanciaszint?
  11. KÉRDÉS
    A számegyenesen lévő fekete háromszög beállításával vizsgáld meg, hogy más intervallumba milyen valószínűséggel esik a nullák száma?