11. évfolyam

Hipotézisvizsgálat 1. - Szabályos-e a dobókocka

KERESÉS

Felhasználói leírás

BEVEZETŐ
Egy dobókocka szabályosságának (kiemelten a hatos dobások számának) ellenőrzésére a kockát feldobjuk 600-szor és 125 hatost kapunk. Elhiszed-e, hogy szabályos?
FELADAT
Ha egy dobókockát feldobunk 600-szor, akkor milyen értékek közé essen a hatosok száma, hogy szabályosnak véljük 5%-os szignifikanciaszinten?
Másképpen fogalmazva: legfeljebb 5% legyen annak a valószínűsége, hogy hibás döntést hozunk, azaz a kocka szabályos, mi mégis szabálytalannak véljük.
-
DIÁKOKNAK SZÓLÓ BEVEZETŐ KIEGÉSZÍTÉSE
600 feldobásból várhatóan 100-szor kapunk hatost.
Annak a valószínűsége azonban, hogy pontosan 100-szor dobunk hatost viszonylag kicsi, csupán 4,37%. Ha a kocka szabályos, akkor a hatosok száma nagy valószínűséggel „100 körüli” lesz.

De vajon egy konkrét kocka-dobássorozat után mekkora az az eltérés (a 100-tól), amely esetén még szabályosnak hisszük a kockát?

Ezt az eltérést mi adhatjuk meg a kísérletsorozat elvégzése előtt.
Ha a kísérletsorozat elvégzése után azt tapasztaljuk, hogy az eltérés az előre megadott értéket meghaladja, akkor nem hisszük el, hogy a dobókocka szabályos; ha nem haladja meg, akkor pedig elfogadjuk azt a feltételezést, hogy a dobókocka szabályos.

Az eltérést a szignifikanciaszinttel adjuk meg.

Ha a szignifikanciaszint például 5%, akkor ez meghatároz egy 100-ra szimmetrikusan elhelyezkedő intervallumot, amelybe a hatosok száma (legalább) 95%-os valószínűséggel beleesik (így nem hisszük azt, hogy a kocka nem szabályos) és (legfeljebb) 5%-os valószínűséggel nem esik bele (azaz inkább azt hisszük, hogy a kocka nem szabályos).

Fontos megértened, hogy akár így, akár úgy döntünk a dobókocka szabályosságáról a kísérletsorozat eredménye alapján, a döntésünk hibás is lehet.
A szignifikanciaszint jelen esetben a tévedés esélyét is mutatja, azaz, hogy mennyi annak a valószínűsége, hogy a dobókocka szabályosságát a kísérletsorozat eredménye (azaz a minta) alapján nem fogadjuk el, holott a valóságban a dobókocka szabályos.

EMBED

Kérdések, megjegyzések, feladatok

  1. KÉRDÉS
    Ha egy dobókocka szabályos, akkor 600 dobás esetén a hatosok száma milyen eloszlást követ és mik a paraméterei?
  2. KÉRDÉS
    A számegyenesen lévő fekete háromszög segítségével határozd meg, mennyi annak a valószínűsége, hogy a hatosok száma 95 és 105 közé esik?
  3. KÉRDÉS
    A számegyenesen lévő fekete háromszög segítségével határozd meg, mennyi annak a valószínűsége, hogy a hatosok száma 90 és 110 közé esik?
  4. KÉRDÉS
    A számegyenesen lévő fekete háromszög segítségével határozd meg, mennyi annak a valószínűsége, hogy a hatosok száma 85 és 115 közé esik?
  5. KÉRDÉS
    A számegyenesen lévő fekete háromszöget állítsd be úgy, hogy a valószínűség legalább 0,95 legyen! Milyen értékek közé esik a hatosok száma?
  6. KÉRDÉS
    A megoldást az alábbi módon is megkaphatod: A Valószínűség (P) mezőbe írd be, hogy 0.95 és olvasd le, hogy a mintában milyen értékek közé esik a hatosok száma 95% valószínűséggel?
  7. KÉRDÉS
    Elhiszed egy dobókockáról, hogy szabályos, ha 600 dobásból 125 hatost kapunk?
  8. KÉRDÉS
    Hogyan módosul a válasz, ha 1% a szignifikanciaszint?
  9. KÉRDÉS
    Vizsgáld meg, hogy 1200 kockadobás esetén milyen értékek közé eshet a hatosok száma, hogy 5%-os szignifikanciaszinten ne utasítsuk el azt a feltételezést (hipotézist), hogy a dobókocka szabályos?
  10. KÉRDÉS
    Hogyan módosul a válaszod, ha 1% a szignifikanciaszint?
  11. KÉRDÉS
    A számegyenesen lévő fekete háromszög beállításával vizsgáld meg, hogy más intervallumba milyen valószínűséggel esik a hatosok száma?