11. évfolyam

Gráfok összefüggősége

KERESÉS

Felhasználói leírás

A csúszkán állítsd be a csúcsok számát, majd a „Betöltés” feliratú gomb megnyomásával rajzoltasd ki a gráfot!
Döntsd el, hogy a kirajzolt gráf összefüggő vagy nem!

EMBED

Kérdések, megjegyzések, feladatok

AZ ALKALMAZÁS LEÍRÁSA
A „Csúcsok rögzítése” feliratú gomb bepipálása után a gráf csúcsai nem mozgathatók el.
A „Csúcsokat körberak” feliratú gomb megnyomásával lehetőséged van arra, hogy a gráf csúcsait egy szabályos sokszög csúcsaiként helyezd el.
A „Véletlen csúcsok” megnyomásával a gráfot újra kirajzoltathatod egy másik, véletlen elrendezésben.
Válaszodat az „Összefüggő gráf?” kérdés alatt adhatod meg. A válaszod helyességéről kapsz visszajelzést.

Ha a gráf nem összefüggő, akkor az a feladatod, hogy azt újabb élek behúzásával tedd összefüggővé! Érd ezt el a lehető legkevesebb él behúzásával!
Ha két csúcsra rákattintasz, akkor élt húzhatsz közéjük. Az általad behúzott élek zöld színűek. Ha egy általad behúzott élre kattintasz, akkor az élt törölheted.

Az Ellenőrzés gomb (  ) megnyomása után visszajelzést kapsz arról, hogy sikerült-e összefüggővé tenned a gráfot.
Az Újra gomb (  ) megnyomásával új feladatot kaphatsz.

Ha a gráf összefüggő és megnyomod a Mutat gombot (  ), akkor az alkalmazás olyan elrendezésben rajzolja ki a gráfot, amelyen látszik, hogy az valóban összefüggő.
Ha a gráf nem összefüggő és megnyomod a Mutat gombot (  ) gombot, akkor a csúcsok egy szabályos sokszög csúcsaiként jelennek meg úgy, hogy az összefüggő részgráfok elkülönülnek egymástól.

Ha a nem összefüggő gráfot új élek behúzásával sikerült összefüggővé tenni, akkor az Információ gomb (  ) megnyomása után visszajelzést kapsz arról, hogy ezt a lehető legkevesebb él behúzásával valósítottad-e meg.
Ha a nem összefüggő gráfot új élek behúzásával nem sikerült összefüggővé tenni, akkor a Segítség gomb (  ) megnyomása után a program kirajzol egy lehetséges megoldást.