11. évfolyam

Bliccelés a metrón

KERESÉS

Felhasználói leírás

A budapesti tömegközlekedési eszközökön az ellenőröknek megadott számú utast kell ellenőrizniük. Érvényes menetjegy nélkül utazók (bliccelők) mindig előfordulnak, rájuk büntetést szabnak ki. A korábbi tapasztalatok alapján meghatározható, hogy ha az ellenőr az előírások szerint dolgozik, akkor várhatóan hány bliccelőt büntet meg. Ha a vártnál jóval kevesebbet, akkor korrupcióra vagy munkakerülésre lehet gyanakodni.
Egy korábbi, átfogó felmérésből tudjuk, hogy az utasok 10%-a bliccel egy adott vonalon. A jegyellenőrnek itt naponta 600 utast kell megvizsgálnia.
Legalább hány büntetés várható el, ha a szignifikanciaszint 5%-os?
Másképpen: Legalább hány büntetést kell kirónia az ellenőrnek, hogy (legfeljebb) 5% legyen annak a valószínűsége, hogy hibát követünk el az ellenőr elmarasztalásával: vagyis az ellenőr az elvárások szerint dolgozott, mi mégis gyanakszunk, hogy nem végezte jól a munkáját.

Kérdések, megjegyzések, feladatok

  1. FELADAT
    1. A bliccelők száma milyen eloszlást követ?
    2. Határozd meg az eloszlás paramétereit (ellenőrzendő utasok száma, bliccelés valószínűsége)!
    3. Összesen hány bliccelőre lehet számítani a 600 ellenőrzés során?
  2. FELADAT
    A számegyenesen az „a” jelű mozgatható pontot állítsd be úgy, hogy a valószínűség legalább 0,95 legyen! Legalább mennyi ekkor a bliccelők száma?
  3. FELADAT
    A megoldást az alábbi módon is megkaphatod:
    A Valószínűség(P) beviteli mezőbe írd be, hogy 0.95, és olvasd le, hogy a mintában legalább mennyi a bliccelők száma 95% valószínűséggel. Mennyi?
  4. FELADAT
    Hogyan módosul az elfogadási tartomány, ha a szignifikanciaszint
    1. 10%;
    2. 1%?
  5. FELADAT
    Határozd meg az elfogadási tartományt, ha a bliccelők aránya 10%, de 1000 utast vizsgál meg az ellenőr és a szignifikanciaszint
    1. 10%;
    2. 5%;
    3. 1%?
  6. FELADAT
    Hogyan módosulnak az 5. kérdésre adott válaszok, ha azt feltételezzük, hogy az utasok 20%-a bliccel?
  7. FELADAT
    Változtasd meg a vizsgált utasok számát, a bliccelők arányát és adj meg magadnak különböző szignifiakanciaszinteket (pl. 2%, 6%, 10%)! Fogalmazd meg, hogy az adott beállítások esetén mikor marasztalnád el az ellenőrt?