11. évfolyam

A hipotézis-vizsgálat során elkövethető hibák 5

KERESÉS

Felhasználói leírás

Van két urna. Tudod, hogy az első urnában 50 golyó van, amelyek 20%-a piros; a második urnában 50 golyó van, amelyek 50%-a piros.
Az egyik urnából valaki egyszerre kihúz 20 golyót, majd megmondja neked, hogy hány piros van a kihúzottak között.
Az a feladatod, hogy a kapott információ alapján el tudd dönteni, hogy melyik urnából húzták a golyókat, az elsőből vagy a másodikból.

Legyen az a hipotézised, hogy a golyókat az első urnából húzták!
A számodra ismertté váló minta (a 20 húzás eredménye) alapján ezt a hipotézisedet elfogadhatod vagy elvetheted, azaz döntést hozhatsz a kérdésben, hogy az első vagy a második urnából származik-e a minta.
Tudod, hogy a minta alapján hozott döntésed hibás is lehet (elsőfajú vagy másodfajú hibát követhetsz el). Azt szeretnéd, hogy a hipotézisvizsgálat során elkövethető elsőfajú és másodfajú hiba összege a lehető legkisebb legyen.

Kérdések, megjegyzések, feladatok

  1. FELADAT
    Tegyük fel, hogy elhatároztad: a hipotézisedet elfogadod, ha a kihúzott golyók között legfeljebb 5-ször fordult elő piros. Ezt követően megmondják neked, hogy valójában hány piros golyó volt a kihúzott 20 golyó között, és ennek alapján te meghozod a döntésedet.
    1. Mekkora valószínűséggel követsz el elsőfajú hibát?
    2. Mekkora valószínűséggel követsz el másodfajú hibát?
    3. Mekkora a hibák valószínűségeinek összege?
  2. FELADAT
    Tegyük fel, hogy elhatároztad: a hipotézisedet elfogadod, ha a kihúzott golyók között legfeljebb 6-szor fordult elő a piros. Ezt követően megmondják neked, hogy valójában hány piros golyó volt a kihúzott 20 golyó között, és ennek alapján te meghozod a döntésedet.
    1. Mekkora valószínűséggel követsz el elsőfajú hibát?
    2. Mekkora valószínűséggel követsz el másodfajú hibát?
    3. Mekkora a hibák valószínűségeinek összege?
  3. FELADAT
    Tegyük fel, hogy elhatároztad: a hipotézisedet elfogadod, ha a kihúzott golyók között legfeljebb 7-szer fordult elő a piros. Ezt követően megmondják neked, hogy valójában hány piros golyó volt a kihúzott 20 golyó között, és ennek alapján te meghozod a döntésedet.
    1. Mekkora valószínűséggel követsz el elsőfajú hibát?
    2. Mekkora valószínűséggel követsz el másodfajú hibát?
    3. Mekkora a hibák valószínűségeinek összege?
    1. 0,0058
    2. 0,0741
    3. 0,0741+0,0058=0,0799
    Az 1-3. feladatok alapján elmondható: az adott kezdő feltételek esetén akkor lesz a kétfajta hiba valószínűségének összege a legkisebb, ha a hipotézisünk elfogadásának feltételeként azt szabjuk meg, hogy a 20 golyó között legfeljebb 6 piros golyó legyen.
  4. FELADAT
    Változtasd meg a minta elemszámát (az urnákban a golyók száma 50-50, a piros golyók aránya az első, illetve második urnában változatlanul 20%, illetve 50% marad)!
    1. Az 1-3. feladatokhoz hasonlóan fogalmazz meg elfogadási feltételeket arra a hipotézisre, hogy a minta az első urnából származik.
    2. Ezután állapítsd meg az elsőfajú és a másodfajú hiba elkövetésének valószínűségét és a két valószínűség összegét is!
    3. Keresd meg mindegyik esetben azt az elfogadási feltételt, amely esetén a kétféle hiba valószínűségének összege a lehető legkisebb!
  5. FELADAT
    Állítsd az urnákban lévő golyók számát 500-ra! A visszatevés nélküli minta méretét ekkor 50-től 250-ig változtathatod.
    1. Vizsgálj meg több esetet és fogalmazd meg a tapasztalataidat!
    2. Melyik esetekben tudsz „szinte biztos” döntést hozni a hipotézisedről és miért?