10. évfolyam

Óriáskerék 3.

KERESÉS

Felhasználói leírás

Az óriáskerék egyik fülkéjét figyeljük meg. Ennek a színe zöld. Azt vizsgáljuk, hogy a zöld fülke milyen távolságra van a kerék tengelyére illeszkedő függőleges síktól. A távolság pozitív, ha a fülke a függőleges síktól jobbra van, negatív, ha balra van. A kerék elindul az óramutató járásával ellentétes irányba és egyszer fordul körbe.

Indítsd el az animációt! Figyeld meg a bal oldali képen, milyen görbét ír le a zöld pont a kerék forgása közben! Figyeld a szaggatott zöld szakaszt a képen és a grafikonon is!

Tanácsok az interaktív alkalmazás használatához

A rajzlap két részből áll. A bal oldalon egy óriáskerék képe látható, felette három vezérlőgombbal. A jobb oldalon az óriáskerék zöld fülkéjének (a forgástengelyen átmenő függőleges síktól mért) előjeles távolságát ábrázoljuk a kerék szögelfordulásának függvényében.

Feladatok

  1. Mekkora az elfordulás szöge, amikor a fülke a legtávolabb van a függőleges síktól?
  2. Mekkora az elfordulás szöge, amikor a fülke rajta van a függőleges síkon?
  3. Képzelj el egy koordináta-rendszert, amelynek az origója egy kör (az óriáskerék) középpontja, tengelyei a kör vízszintes és függőleges tengelyeivel egyeznek meg. A zöld fülkét egy ponttal szemléltetjük ebben a koordináta rendszerben. Az ábrázolt távolság a zöld pont melyik koordinátájának felel meg?
  4. Hogyan változna a grafikon, ha a kerék többször is körbefordulna?