10. évfolyam

Feuerbach-kör

KERESÉS

Felhasználói leírás

Adott a rajzlapon egy háromszög az A, B és C csúcsokkal. Felvehető ennek magasságpontja (M) és körülírt köre. 
Figyeld meg a magasságpont különböző tükörképeinek elhelyezkedését, majd a körülírt kör kicsinyítésével kapható Feuerbach-kört!

Tanácsok az interaktív alkalmazás használatához

Az interaktív alkalmazásban a szerkesztéseket nem kell lépésenként elvégezni. A jelölőnégyzetekbe kattintva a megfelelő pontok, szerkesztési lépések megjeleníthetők. A kicsinyítés a csúszka húzásával valósítható meg. A háromszög alakja a  pont mozgatásával változtatható. Az Újra újra gombbal új kiindulási helyzetet kérhetünk.

Feladatok

  1. Vedd fel a háromszög magasságpontját, körülírt körét a jelölő négyzetbe tett pipával!
  2. Tükrözd a jelölőnégyzet segítségével a magasságpontot a háromszög oldalegyeneseire! Hol helyezkednek el a kapott képpontok? Mit tapasztalsz?
  3. Kicsinyítsd a háromszög körülírt körét a rajta található 9 ponttal (A, B, C, M^{'}_{a}, M^{'}_{b}, M^{'}_{c},M^{''}_{a} , M^{''}_{b}, M^{''}_{c}) együtt a magasságpontból (M)\lambda = \frac{1}{2}  arányban! (Húzd a csúszka értékét 1-ről ½-re!) Mely pontokra illeszkedik az eredményül kapott kör?
  4. Melyik pont lesz a kapott Feuerbach-kör középpontja?
  5. Mekkora lesz a Feuerbach-kör sugara?
  6. Házi feladat: Az alkalmazásban „látjuk”, hogy a magasságpont megfelelő tükörképei a háromszög körülírt körére esnek. A tapasztalaton túl indokold is meg, miért igaz ez minden háromszögre!
  7. Házi feladat: Rajzold meg az MO egyenest! A háromszög mely nevezetes pontja illeszkedik még erre az egyenesre?
    Legyen MO=1 egység hosszú! Mekkora lesz ekkor az egyenesre illeszkedő többi nevezetes pont távolsága egymástól?