10. évfolyam

Eratoszthenész becslése a föld sugarára

KERESÉS

Felhasználói leírás

A Föld méretéről a mai tudásunkkal is pontosnak nevezhető mérés és elképzelés több mint kétezer évvel ezelőtt született. Ez a zseniális módszer egy egyszerű megfigyelésen alapul. Gondolkoztál már azon, hogy ókori eszközökkel hogyan lehet a Föld méreteit meghatározni?

Az alkalmazás Eratoszthenész ókori mérését modellezi. Eratoszthenész megfigyelte, hogy az egykori Syene (Szüéne, ma Asszuán) városában az év leghosszabb napján délben a Nap nem vetett árnyékot. Ekkor még a legmélyebb kutak vizében is megcsillant a napfény. A legendák szerint az emberek nem mertek a kutakba nézni a visszatükröződő erős fény miatt. Ugyanekkor Alexandriában Eratoszthenész megfigyelése szerint a tárgyaknak árnyéka volt. Ismert, hogy Syene és Alexandria a Földnek (megközelítőleg) ugyanazon a hosszúsági körén fekszik, a hosszúsági körök középpontja pedig éppen a Föld középpontja, sugara egyben a Föld sugara is.

Megjegyzés: Eratoszthenész (Kr. e. 276–Kr. e. 194) hellenisztikus matematikus, földrajztudós, csillagász, filozófus, költő, zenész. Az Alexandriai könyvtár igazgatója.

Feladatok

  1. A csúszkával változtathatod a Földre érkező napsugarak irányát. Állítsd a csúszkát különböző helyzetekbe és figyeld meg, hogy mit történik!
  2. Állítsd a csúszkát abba az állásba, amikor a Syene-ben lévő kútba belesüt a nap, vagyis amikor Syene-be éppen merőlegesen érkeznek a napsugarak.
  3. Nézd meg, hogy az Alexandriában felállított gnómon (napóra) és annak árnyéka által meghatározott derékszögű háromszögnek mekkora a gnómon csúcsánál lévő hegyesszöge!
  4. Mit mondhatsz ekkor a \beta szög nagyságáról?
  5. A 7,2o-os középponti szög mekkora része a teljes szögnek?
  6. Az azonos hosszúsági körön elhelyezkedő városok távolsága (vagyis a Syene-Alexandria körív hossza) mekkora része a hosszúsági kör kerületének? Ez alapján a két város távolságának ismeretében meghatározható a Föld kerülete (egy hosszúsági kör kerülete). Eratoszthenésznek nem voltak pontos adatai, de az utazók leírásai alapján 5000 sztadionra becsülte a két város távolságát. Egy sztadion pontos hossza nem ismert méterben, de különböző források szerint 154-215 méter közé esik. 160 métert feltételezve a Föld kerületére 40 000 km adódik.

  7. Mit gondolsz a mért értékről és a mérési elvről?
  8. Hogyan tudnád megmérni ennek segítségével lakóhelyeden a Föld kerületét (sugarát)?