10. évfolyam

Egyenletek ekvivalens és nem ekvivalens átalakításai 2.

KERESÉS

Felhasználói leírás

Figyeld meg, mi történik az x+1=-\frac{1}{2}x+4 egyenlettel, ha különböző műveleteket hajtunk végre rajta! Hogyan alakul a különböző lépésekkel kapott új egyenletek gyökeinek a száma és értéke az eredeti gyökhöz képest?
A gyököket a valós számok halmazában keressük.

Tanácsok az interaktív alkalmazás használatához

A panelon felsorolt lehetőségek közül lehet választani. Egyszerre mindig csak egyet. 
A „Hozzáad” és „Szoroz” lehetőségek kiválasztásakor egy-egy csúszkával beállítható a tag, illetve tényező (mindkettőnél az intervallum: [–5; 5]).

Az eredeti x+1=-\frac{1}{2}x+4 egyenlet két oldalának grafikonja (tehát az y=x+1 egyenletű egyenes és az  y=+\frac{1}{2}x+4   egyenletű egyenes) végig látható világoszöld és világoskék színnel. Szintén látható, hogy az egyenlet (egyetlen) gyöke: x=2.
Ha változtatjuk az egyenletet, akkor a két oldalnak megfelelő görbe színe jelzi mi mihez tartozik. A világoszöldnek a sötétzöld a párja, s hasonlóan a világoskéknek a sötétkék.

Feladatok

  1. Add hozzá az egyenlet mindkét oldalához ugyanazt a számot! 
    Válaszd ki a „Hozzáad” funkciót! Vajon a kapott új egyenletnek más lesz-e a megoldáshalmaza, mint az eredetié?
  2. Szorozd meg mindkét oldalt ugyanazzal a tetszőleges számmal! Válaszd ki a „Szoroz” funkciót! Vajon a kapott új egyenletnek más lesz-e a megoldáshalmaza, mint az eredetié? Mi történik, ha 0 a szorzótényező?
  3. Emeld négyzetre mindkét oldalt! Válaszd ki a „Négyzetre emel” funkciót! Vajon a kapott új egyenletnek más lesz-e a megoldáshalmaza, mint az eredetié?
  4. Mi történik, ha veszed az egyenlet mindkét oldalának reciprokát? Válaszd ki a „Reciprok” funkciót! Vajon a kapott új egyenletnek más lesz-e a megoldáshalmaza, mint az eredetié?
  5. Emeld köbre mindkét oldalt! Válaszd ki a „Köbre emel” funkciót! Vajon a kapott új egyenletnek más lesz-e a megoldáshalmaza, mint az eredetié?
  6. Végezz négyzetgyökvonást mindkét oldalon! Válaszd ki a „Gyököt von” funkciót! Vajon a kapott új egyenletnek más lesz-e a megoldáshalmaza, mint az eredetié?
  7. Szorozd meg mindkét oldalt x-szel! 
    Válaszd ki a „Szoroz x-szel” funkciót! Vajon a kapott új egyenletnek más lesz-e a egoldáshalmaza, mint az eredetié?
  8. Szorozd meg mindkét oldalt (x-2)-vel! 
    Válaszd ki „(x-2)-vel szoroz” funkciót! Vajon a kapott új egyenletnek más lesz-e a megoldáshalmaza, mint az eredetié?
  9. Oszd el mindkét oldalt x-szel!
    Válaszd ki a  „x-szel oszt” funkciót! Vajon a kapott új egyenletnek más lesz-e a megoldáshalmaza, mint az eredetié?