10. évfolyam

Hegyesszögek szinusza

KERESÉS

Felhasználói leírás

Egy derékszögű háromszögben a háromszög valamely hegyesszögének szinusza a szöggel szemközti befogó és az átfogó hosszának hányadosa. 

Az alkalmazásban egy számológépet látsz néhány gombbal. A felső csúszkán egy tetszőleges hegyesszög egész részét, az alsó csúszkán ugyanennek a szögnek a törtrészét tudod beállítani. Minden hegyesszöget be tudsz így állítani század fokra kerekítve. 

Modell számológépünk működő gombjai megfelelnek egy nem programozható számológép gombjainak.
A sin gombbal a beállított szög szinuszát tudjuk kiszámolni. Az AC (nullázó) feliratú gomb a hagyományos számológépektől eltérően itt 0,01°-os szöget állít be. A DRG feliratú gomb mértékegységet állít. D = fok (degree), R = radián, G = grad (újfok vagy gradián). A mi modellünk csak fokban tud bevinni szöget. A saját számológépeden is ügyelj arra, hogy a megfelelő beviteli mértékegység legyen beállítva, mert különben számolási hibák keletkezhetnek.

Tanácsok az interaktív alkalmazás használatához

A lapon egy számológép modellje látható, amelynek csak bizonyos funkciói működnek. Csúszkákon állíthatunk be tetszőleges szögeket század fokra kerekítve. A „gép” kiszámolja a szög szinuszát 10 tizedesjegyre kerekítve.

 

Feladatok

  1. Állíts be a csúszkákon tetszőleges szöget! Figyeld meg ezekben a helyzetekben a háromszöget! Mivel bármely két derékszögű háromszög hasonló, amelyeknek van egyenlő hegyesszögük, ezért egy adott szög szinusza a hasonlóság erejéig nem függ a háromszögtől. Számíttasd ki a beállított szögek szinuszát! A modellünk 10 tizedesjegyre kerekítve írja ki a szög szinuszát. A te saját számológéped 8-10 tizedesjegyre kerekít. A feladatokban általában nincs értelme 4 tizedesjegynél több tizedesjegyet használni.
  2. Hogyha új szöget akarsz bevinni, mozdítsd meg a csúszkákat, vagy nyomd meg az AC gombot!