10. évfolyam

A tangensfüggvény származtatása

KERESÉS

Lehetséges házi feladatok

Jellemezd a tangensfüggvényt! (Értelmezési tartomány, értékkészlet, monotonitás, szélső értékek, zérushely, periodikusság, paritás.)

Bevezető feladat

Egység sugarú körön mozog egy pont. Nevezzük -nak a ponthoz tartozó sugár és az  tengely pozitív iránya által közrezárt szöget. A körhöz az (1; 0) pontjában érintőt állítunk. Az érintőn megjelölt piros szakasz az  szög tangensét adja meg (a szakasz „előjeles hossza” egyenlő a szög tangensével).

Figyeld meg a piros szakasz változását, miközben  szög nagysága nő!

Tanácsok az interaktív alkalmazás használatához

A bal oldali rajzlapon látható az egység sugarú kör, a jobb oldalin pedig a tangensgörbe.
Jelölőnégyzetekkel beállítható:

  • tg(α): a görbe megjelenjen-e;
  • nyomvonallal: az egység sugarú körön mozgatott pont elfordulásának megfelelően a jobb oldali koordináta-rendszerben is megjelenik egy pont: ennek első koordinátája a mozgatott pont elfordulásának szöge, második koordinátája pedig az érintőn keletkező metszéspont második koordinátája;
  • nyomvonallal: az animáció közben látszik a T pont nyoma
  • fok: egységváltási lehetőség a koordináta-rendszer első tengelyén (radián vagy fok)

Gombok:

  • Lejátszás () és szünet () gombok: az animáció vezérléséhez.
  • Újra gomb (): kiinduló helyzetbe visszaállítja a paramétereket.

Csúszka:

  • Periódus: az ábrázolt periódusok számát határozza meg: 1 vagy 2 lehet.

Feladatok

  1. FELADAT
    Mozgasd a zöld pontot! \alpha =0-tól indulva \alpha =\frac{\Pi }{2}-ig figyeld meg: a szög növekedése közben a szög tangense hogyan változik? Melyik intervallum elemei a felvett értékek? Milyen a tangens előjele?
  2. FELADAT
    Mi történik, ha  \alpha =\frac{\Pi }{2} ?
  3. FELADAT
    Most mozgasd a pontot \alpha =\frac{\Pi }{2}-től indulva \alpha =\Pi -ig. Figyeld meg, hogy a szög növekedése közben hogyan változik a szög tangense! A függvényértékek melyik intervallum elemei? Milyen a tangens előjele?
  4. FELADAT
    Kapcsold be a „nyomvonallal” jelölőnégyzetet, és ismét mozgasd a zöld pontot \alpha =0-tól indulva \alpha =\Pi -ig! A jobb oldalon figyeld meg a megjelenő pontokat! Próbáld ki a többi beállítási lehetőséget is!