10. évfolyam

Egyenletek ekvivalens és nem ekvivalens átalakításai 1.

KERESÉS

Felhasználói leírás

A panelon felsorolt lehetőségek közül lehet választani. Egyszerre mindig csak egyet. 

A „Hozzáad” és „Szoroz” lehetőségek kiválasztásakor egy-egy csúszkával beállíthatók a tényezők (mindkettőnél az intervallum: [–5; 5]).

Tanácsok az interaktív alkalmazás használatához

A panelon felsorolt lehetőségek közül lehet választani. Egyszerre mindig csak egyet. 

A „Hozzáad” és „Szoroz” lehetőségek kiválasztásakor egy-egy csúszkával beállíthatók a tényezők (mindkettőnél az intervallum: [–5; 5]).

 

Feladatok

ÚTMUTATÁS

Az eredeti begin mathsize 14px style 1 half x minus 1 equals negative x plus 1 half end style egyenlet két oldalának grafikonja (tehát az begin mathsize 14px style y equals 1 half x minus 1 end style egyenletű egyenes és az begin mathsize 14px style y equals negative x plus 1 half end style egyenletű egyenes) végig látható világoszöld és világoskék színnel. Szintén látható, hogy az egyenlet (egyetlen) gyöke: x= 1. Ha változtatjuk az egyenletet, akkor a két oldalnak megfelelő görbe színe jelzi, mi mihez tartozik. A világoszöldnek a sötétzöld a párja, s hasonlóan a világoskéknek a sötétkék.

  1. Add hozzá az egyenlet mindkét oldalához ugyanazt a számot! A „Hozzáad”-ot kiválasztva figyeld meg, hogy a kapott új egyenletnek más lesz-e a megoldáshalmaza, mint az eredetié?
  2. Szorozd meg mindkét oldalt ugyanazzal a tetszőleges számmal! A „Szoroz” lehetőséget kiválasztva figyeld meg, hogy a kapott új egyenletnek más lesz-e a megoldáshalmaza, mint az eredetié? Mi történik, ha 0 a szorzótényező?
  3. Emeld négyzetre mindkét oldalt! A „Négyzetre emel”-t kiválasztva figyeld meg, hogy a kapott új egyenletnek más lesz-e a megoldáshalmaza, mint az eredetié?
  4. Mi történik, ha veszed az egyenlet mindkét oldalának reciprokát? A „Reciprok” lehetőséget kiválasztva figyeld meg, hogy a kapott új egyenletnek más lesz-e a megoldáshalmaza, mint az eredetié?
  5. Emeld köbre az egyenlet mindkét oldalát! A „Köbre emel”-t kiválasztva figyeld meg, hogy a kapott új egyenletnek más lesz-e a megoldáshalmaza, mint az eredetié?
  6. Vedd az egyenlet mindkét oldalának négyzetgyökét! A „Gyököt von”-t kiválasztva figyeld meg, hogy a kapott új egyenletnek más lesz-e a megoldáshalmaza, mint az eredetié?
  7. Szorozd meg az egyenlet mindkét oldalát x-szel! A „Szoroz x-szel”-t kiválasztva figyeld meg, hogy a kapott új egyenletnek más lesz-e a megoldáshalmaza, mint az eredetié?
  8. Szorozd meg az egyenlet mindkét oldalát (x – 1)-gyel! Az „(x – 1)-gyel szoroz”-t kiválasztva figyeld meg, hogy a kapott új egyenletnek más lesz-e a megoldáshalmaza, mint az eredetié?
  9. Oszd el mindkét oldalt x-szel! A „x-szel oszt”-ot kiválasztva figyeld meg, hogy a kapott új egyenletnek más lesz-e a megoldáshalmaza, mint az eredetié?