9. évfolyam

Halmazok uniója 1

KERESÉS

Felhasználói leírás

A 13 fős osztályból ma 5-en csapatversenyre mentek, amihez kék pólót kellett felvenniük. Az osztályban lévő 6 lány közül 3-an mentek erre a versenyre, a többiek viszont egy iskolai rendezvényen segédkeztek. Összesen hányan hiányoztak ma az osztályból, ha más ok miatt senki sem maradt távol?

Tanácsok az interaktív alkalmazás használatához

A panelen lévő csúszkák segítségével kiválasztható az osztálylétszám, a kék pólósok, a kék pólós lányok és a lányok száma. Ezek alapján kell a gyerekfejekkel kitölteni az ábrát: a fenti fejekre kattintva megjelenik egy mozgatható fej a bal fölső sarokban, amit be kell húzni a megfelelő halmazba. Ha rájövünk, hogy nincs szükségünk az egyik fejre, akkor a képet a kuka fölé húzva törölhetjük. A  gombbal az összes lehúzott fejet törölhetjük, és elölről kezdhetjük a feladat megoldását. Az Ellenőrzés gomb (  ) pedig megmutatja, jól oldottuk-e meg a feladatot, vagy éppen az adott beállításokkal lehetetlen megoldani azt.

Feladatok

  1. Összesen 4 részből áll az ábra, azt kell kiderítenünk, melyik részben hányan vannak. Melyek ezek a részek?
  2. Ezek közül melyik az, amelyikről egyből tudjuk, hogy hányan vannak benne?
  3. Vajon hány fiú jár az osztályba? És közülük hányan vannak kék pólóban? Helyezz el ennyi kék pólós fiút az ábra megfelelő részében!
  4. Hogyan tudnád meghatározni az eddigiek ismeretében, hogy hány kék pólós lány van?
  5. Mozgasd a csúszkákat, és hasonlóképpen válaszold meg más számokkal is a kérdést! Figyelj, mert nem minden beállításra létezik megoldás!