9. évfolyam

Halmazok szimmetrikus differenciája 1

KERESÉS

Felhasználói leírás

Egy osztály tanulói kétféle sportot űznek: vízilabdát, illetve focit. Tudjuk, hogy 16-an fociznak, és 12 tanuló vízilabdázik. Mindkét sportot gyakorolja 4 tanuló. Hányan űznek pontosan egy sportágat?

Tanácsok az interaktív alkalmazás használatához

A panelen lévő csúszkák segítségével kiválasztható a vízilabdázók, a focizók és a mindkét sportot űzők száma. Ezek alapján kell a labdákkal kitölteni az ábrát: a fent elhelyezett labdákra kattintva megjelenik egy mozgatható labda a bal fölső sarokban, amit be kell húzni a megfelelő halmazba. Ha rájövünk, hogy nincs szükségünk az egyik labdára, akkor a képet a kuka fölé húzva törölhetjük. A „Frissítés” gombbal az összes lehúzott labdát törölhetjük, és elölről kezdhetjük a feladat megoldását. Az „Ellenőrzés” gomb megmutatja, hogy jól oldottuk-e meg a feladatot, vagy éppen az adott beállításokkal lehetetlen megoldani azt.

Feladatok

  1. Összesen 3 részből áll az ábra, azt kell kiderítened, melyik részben hányan vannak. Melyek ezek a részek?
  2. Ezek közül melyik az, amelyikről egyből tudod, hogy hányan vannak benne?
  3. Vajon hány olyan gyerek van az osztályban, aki csak vízilabdázik? És hány olyan, aki csak focizik? Helyezz el ennyi vízilabdát és focilabdát az ábra megfelelő részeibe!
  4. Hogyan tudnád meghatározni az eddigiek ismeretében, hogy hány olyan gyerek jár az osztályba, akik pontosan egy sportot gyakorolnak?
  5. Mozgasd a csúszkákat, és hasonlóképpen válaszold meg más számokkal is a kérdést! Figyelj, mert nem minden beállításhoz létezik megoldás!