9. évfolyam

De Morgan-azonosság két halmazra 2

KERESÉS

Felhasználói leírás

Igaz-e, hogy (begin mathsize 14px style top enclose A intersection B end enclose end style) = begin mathsize 14px style top enclose A end stylebegin mathsize 14px style union end stylebegin mathsize 14px style top enclose B end style?
Hasonlítsd össze a felső részen látható műveletsorokat, és döntsd el, ugyanazt a halmazt adják-e eredményül vagy sem! Jelenítsd meg színezéssel a megadott műveleteket!

Tanácsok az interaktív alkalmazás használatához

A különböző részhalmazokra kattintva kiszínezhető az egyes műveletsoroknak megfelelő terület. Ezután a „Kész” feliratú gomb hatására megjelennek az = és ≠ gombok, melyeken bejelölhető, hogy mely műveletsorok eredményezik ugyanazt a halmazt. Végül az Ellenőrzés gombbal (  ) ellenőrizhető a megoldás. Helyes színezés esetén az ábrák alatt zöld pipák jelennek meg, valamint az egyenlő gomb mellett is. Az Újra gomb (  ) hatására minden színezés és válasz törlődik, s elölről kezdhető a munka.

Feladatok

  1. Először csak a bal oldali ábrát nézd: színezd be az (begin mathsize 14px style top enclose A intersection B end enclose end style) műveletnek megfelelő területet, azaz mindent, ami az (Abegin mathsize 14px style intersection end styleB) halmazon kívül van!
  2. Térj át a jobb oldali ábrára: itt az begin mathsize 14px style top enclose A end stylebegin mathsize 14px style union end stylebegin mathsize 14px style top enclose B end stylehalmazt kell beszínezned!
  3. Kattints a „Kész” feliratú gombon! Hasonlítsd össze a kapott ábrákat, majd a megjelenő egyenlő/nem egyenlő relációk közül válaszd ki a megfelelőt!
  4. Ha mindennel elkészültél, kattints az Ellenőrzés gombra (  ), és nézd meg, jól dolgoztál-e!