9. évfolyam

Számrendszerek 2.

KERESÉS

Felhasználói leírás

Mit jelent a számok helyi értékes felírása? Hogyan változik egy szám alakja különböző alapú számrendszerekben? Ennek az alkalmazásnak a segítségével mindezt megértheted. Az 1 és 30 közötti számokat tudod megjeleníteni különböző alapú számrendszerekben (az alapszám legalább 2, legfeljebb 10 lehet). Ha akarod, akár egyszerre is vizsgálhatod, hogyan változik az egyes számrendszerekben a számok alakja.

Tanácsok az interaktív alkalmazás használatához

A fenti csúszkán beállítható, hogy melyik számot akarjuk különböző alapú számrendszerekben megjeleníteni. Az oszlopok alatt látható jelölőnégyzetek bepipálásával választhatjuk ki azt, hogy a csúszkán beállított számot melyik számrendszerben szeretnénk ábrázoltatni. Az alapszám 2 és 10 között lehet.

Feladatok

    1. Válaszd ki például a 4-es számrendszert! 1-től 3-ig nem látunk különbséget a 10-es számrendszerhez képest. A 4 viszont már „10”-ként jelenik meg, hiszen a 4-es számrendszerben ez az alak jeleníti meg a 4-et.
    2. Most növeld tovább a megjelenített számot és figyeld, hogy mi történik! 15 után megint van egy érdekes váltás, a 16 „100”-ként jelenik meg, hiszen a 16 = 42.
  1. Próbáld ki azt is, hogy egy adott számot több különböző alappal jelenítesz meg a képernyőn! Hasonlítsd össze ugyanannak a számnak a különböző számrendszerbeli alakjait! Milyen különbségeket figyelsz meg különböző számrendszerekben megjelenítve az adott számot?