8. évfolyam

Kéttagú algebrai kifejezések szorzása

KERESÉS

Felhasználói leírás

HOGYAN KELL KÉTTAGÚ ALGEBRAI KIFEJEZÉSEK SZORZÁSÁT ELVÉGEZNI?

  1. Állítsd be, hogy mely kifejezéseket akarod összeszorozni. Az első zárójelben szereplő tagoknak az együtthatóit a vízszintes oldalon elhelyezkedő piros és kék négyzetekkel tudod változtatni, a második zárójelben szereplő tagoknak az együtthatóit a függőleges oldalon elhelyezkedő piros és kék négyzetekkel tudod változtatni. Az egyes tagok együtthatója legalább 1, legfeljebb 4 lehet.
  2. Miután beállítottad a kívánt szorzat két tényezőjét, vizsgáld meg, hogy melyik síkidom területét adja meg ez a szorzat, és a kapott síkidom, milyen rész-síkidomokból tevődik össze. Hány darab van a rész-síkidomokból?
    (a2, b2, a*b)
  3. A „Zárójel felbontása” mezőbe kattintva megnézheted a szorzat összeg alakját, majd az „Összevonás” mezőbe kattintva ellenőrizheted, hogy a geometriai okoskodással ugyanazt kaptad-e eredményül.

Tanácsok az interaktív alkalmazás használatához

Az első zárójelben szereplő tagoknak az együtthatóit a vízszintes oldalon elhelyezkedő piros és kék négyzetekkel lehet változtatni, a második zárójelben szereplő tagoknak az együtthatóit a függőleges oldalon elhelyezkedő piros és kék négyzetekkel lehet változtatni. Az egyes tagok együtthatója legalább 1, legfeljebb 4 lehet.

EMBED