8. évfolyam

Kéttagú algebrai kifejezés szorzása egytagúval

KERESÉS

Felhasználói leírás

HOGYAN KELL EGYTAGÚ KIFEJEZÉST KÉTTAGÚ KIFEJEZÉSSEL MEGSZOROZNI?

  1. Állítsd be, hogy melyik kéttagú kifejezést akarod a-val (2a-val, 3a-val vagy 4a-val) összeszorozni. Az összeg tagjainak együtthatóit a vízszintes oldalon elhelyezkedő piros és kék négyzetekkel tudod változtatni. Az egyes tagok együtthatója legalább 1, legfeljebb 4 lehet. Hasonlóan változtathatod az a együtthatóját is. Ezt a függőleges tengelyen elhelyezkedő piros négyzettel tudod változtatni. Az a együtthatója legalább 1, legfeljebb 4 lehet.
  2. Miután beállítottad a kívánt szorzat tényezőit, vizsgáld meg, hogy melyik síkidom területét adja meg ez a szorzat, és a kapott síkidom, milyen rész-síkidomokból tevődik össze. Hány darab van a rész-síkidomokból?
    (a2, b2, a*b)
  3. A „Zárójel felbontása” mezőbe kattintva megnézheted a szorzat összegalakját, és ellenőrizheted, hogy a geometriai okoskodással ugyanazt kaptad-e eredményül.

Tanácsok az interaktív alkalmazás használatához

Az összeg tagjainak együtthatóit a vízszintes oldalon elhelyezkedő piros és kék négyzetekkel lehet változtatni. Az egyes tagok együtthatója legalább 1, legfeljebb 4 lehet. Hasonlóan változtatható az a együtthatója is. Ezt a függőleges tengelyen elhelyezkedő piros négyzettel lehet változtatni. Az a együtthatója legalább 1, legfeljebb 4 lehet.

EMBED