8. évfolyam

Híd a folyón

KERESÉS

Felhasználói leírás

Sokszor megfigyelhetjük, hogy a gyepet kitapossák az emberek, mert a rövidebb úton akarnak haladni. Tervezzünk úgy, hogy már eleve a legrövidebb utat építjük ki számukra.
Két, a térképen A, illetve D pontként látható város közt keressük meg a lehető legrövidebb utat! A folyó felett hidat építünk, a párhuzamos partokra merőlegesen. Azt sajnos nem tudjuk, hogy a térképen nem látható területeken hogyan folyik a folyó, tehát csak az ismert területen dolgozhatunk. Hová kell építenünk a hidat?

Tanácsok az interaktív alkalmazás használatához

 • Az alkalmazás megnyitásakor egy térképet és néhány utat látunk a probléma felvezetéseként. A két város elhelyezését szabadon megválaszthatjuk a 0. szinten, később már nem.
 • A csúszka 1. szintre mozgatásával a segédanyag dinamikusan változtathatóvá válik.
 • A 2. szinten már csak egy utat látunk, de a híd pozíciója a kijelölt pontnál változtatható.
  Kiírjuk az út hosszát szakaszonként.
 • A 3. szinten animáció segíti annak átlátását, hogy mely szakaszok felelnek meg egymásnak, vagyis cseréjük az út hosszát nem változtatja meg.
 • A 4. szinten a bizonyításhoz rajzoltuk meg a kész ábrát.

Feladatok

 1. Válaszd a segítség első szintjét! A véletlenszerűen elhelyezett utak közül vajon melyik lehet a legrövidebb? Mit gondolsz? A sejtésed helyességét ellenőrizheted. Ha a kék pontra kattintasz a folyó partján, megmutatjuk az adott út hosszát.
 2. Válaszd a segítség második szintjét! Figyeld meg, hogyan változik az út hossza, ha a híd helyét módosítod! Erre a kék körrel jelölt pont mozgatásával van lehetőséged. Az út mely szakaszainak hossza marad ugyanannyi ilyenkor is?
 3. Ha kihagynád azt a feltételt, hogy a híd merőleges legyen a partra, vagy nem választaná el folyó a két helységet, akkor hogyan rajzolnád be a legrövidebb utat?
 4. Hogyan mutathatod meg egy a folyópartokra merőleges hídon áthaladó útról, hogy ez valóban a lehető legrövidebb olyan út, mely megfelel a feltételeinknek? Ha van sejtésed, amit igazolnál, vagy az ötlethez segítségre lenne szükséged, válaszd a 3. majd a 4. szintet a csúszkán!