8. évfolyam

Függetlenség 1.

KERESÉS

Felhasználói leírás

BEVEZETŐ
Egy urnában 40 egyforma golyó van, 1-től 40-ig sorszámozva. Véletlenszerűen húznak közülük egyet, de neked nem mutatják meg a húzás eredményét. Ha a kihúzott szám 3-mal osztható, akkor nyertél, ha nem, akkor vesztettél.

 1. Mekkora a nyerési esélyed?
 2. Gergő látja, hogy melyik számot húzták ki és „megsúgja neked”, hogy a kihúzott szám páratlan (de mást nem tudsz meg a húzás eredményéről).

Az új információ birtokában módosítod-e a nyerési esélyedre vonatkozó megállapításodat? Ha igen, akkor hogyan, ha nem, akkor miért nem?


Egy urnában 40 egyforma golyó van, 1-től 40-ig beszámozva. Véletlenszerűen húzunk közülük egyet. Legyen az A esemény az, hogy a kihúzott szám 5-tel osztható, a B esemény az, hogy a kihúzott szám 3-mal osztható és a C esemény az, hogy a kihúzott szám legfeljebb 10.
Vizsgáld meg, hogy az A esemény független-e a C eseménytől!
Vizsgáld meg, hogy az B esemény független-e a C eseménytől!

Tanácsok az interaktív alkalmazás használatához

Az  gomb megnyomásával visszatérhetünk az Alkalmazás kezdőállapotába.

Feladatok

 1. Az Alkalmazás segítségével határozd meg P(A) értékét: jelöld be az öttel osztható számokat a táblázatban, majd nyomd meg az  gombot!
 2. Az Alkalmazás segítségével határozd meg P(A\C) értékét: a „Következő lépés” megnyomása után jelöld be az öttel osztható számokat, ha a kihúzott szám legfeljebb tíz, majd nyomd meg az  gombot!
 3. A „Következő lépés” megnyomása után vizsgáld meg, hogy P(A) és P(A\C) egyenlők? Ez mit jelent? Az A esemény független a C eseménytől?
 4. Állítsd át az „osztó” csúszkát úgy, hogy az értéke 3 legyen! Az Alkalmazás segítségével határozd meg: P(B) értékét: jelöld be a hárommal osztható számokat a táblázatban, majd nyomd meg az  gombot!
 5. Az Alkalmazás segítségével határozd meg P(B\C) értékét: a „Következő lépés” megnyomása után jelöld be a hárommal osztható számokat, ha a kihúzott szám legfeljebb tíz, majd nyomd meg az gombot!
 6. A „Következő lépés” megnyomása után vizsgáld meg, hogy P(B) és P(B\C) egyenlők-e! Ez mit jelent? A B esemény független a C eseménytől?
  1. Mutasd meg, hogy ha az A esemény független a C eseménytől, P(A) = P(A\C) vagyis), akkor P(A∩C)=P(A)∙P(C)!
  2. Mutasd meg, hogy ha az A esemény független a C eseménytől, akkor C is független az A-tól, vagyis, ha P(A) = P(A\C), akkor P(C) = P(C\A)!
  3. Igaz-e, hogy ha az A és C eseményekre fennáll P(AintersectionC)=P(A)∙P(C), akkor a két esemény független egymástól? (Bizonyítsd be!)
  Legyen P(A)≠0 és P(C)≠0. P(A) = P(A\C)left right double arrowP(A)=(P(AintersectionC))/(P(C))left right double arrowP(AintersectionC)=P(A)∙P(C)left right double arrowP(C)=P(AintersectionC)/P(A) left right double arrowP(C)=P(C\A)