8. évfolyam

Együttes munkavégzés 6.

KERESÉS

Felhasználói leírás

FELADAT FELVEZETÉSE
Egy medencét két csapon keresztül lehet megtölteni vízzel. Ha mindkét csap nyitva van, akkor a medencét 12 perc alatt lehet teletölteni. A medencének van egy leeresztő csapja, amelyet ha kinyitnak, akkor 48 perc alatt folyik le az összes víz. Mennyi idő alatt telik meg a medence, ha a két csapot egyszerre működtetjük, továbbá a leeresztő csap is nyitva van?
A bevezető feladatban megfogalmazott problémát az Alkalmazásban belátható mértékű időtartamokra mutatjuk be. Egy medencét két csapon keresztül lehet megtölteni vízzel. Ha mindkét csap nyitva van, akkor a medencét 12 másodperc alatt lehet teletölteni. A medencének van egy leeresztő csapja, amelyet ha kinyitnak, akkor 48 másodperc alatt folyik le az összes víz. Mennyi idő alatt telik meg a medence, ha a két csapot egyszerre működtetjük, továbbá a leeresztő csap is nyitva van?

Tanácsok az interaktív alkalmazás használatához

A „Külön”   gombot megnyomva a két csap feltölti a medencét, illetve a leeresztő kiüríti, miközben látható az eltelt idő. A megjelenő „Együtt” gomb lenyomása után a két csapot és a leeresztőt egyszerre kinyitjuk, miközben látható az eltelt idő. Az Újra gombbal (  ) gombbal elölről ismét megtekinthető a bemutató. A medencetöltés a Szünet gombbal (  ) megállítható, majd folytatható.

Kapcsolódó tananyagegységek

Együttes munkavégzés 1.
Együttes munkavégzés 2.
Együttes munkavégzés 3.
Együttes munkavégzés 4.
Együttes munkavégzés 5.

Feladat

  1. Az Indít gombot (  ) lenyomva nézd meg, hogy a két csap mennyi idő alatt tölti tele a medencét, valamint azt, hogy mennyi idő alatt folyik ki az összes víz a medencéből!
  2. Ha a két csap t1=12 s alatt tölti meg a medencét, akkor 1 s alatt a medence hányad részét töltik meg vízzel?
  3. Ha a leeresztő t2=48 s alatt üríti ki a medencét, akkor 1 s alatt a medence hányad részét ereszti le?
  4. Ha a két csapot és a leeresztőt is kinyitjuk, akkor 1 s alatt a medence hányad részét töltik meg vízzel?
  5. Ha a két csapot és a leeresztőt is kinyitjuk, akkor mennyi idő alatt telik meg a medence vízzel?
  6. Az „Együtt” gombot lenyomva nézd meg, hogy mennyi idő alatt telik meg a medence, ha a két csapot és a leeresztőt is kinyitjuk!