8. évfolyam

Együttes munkavégzés 5.

KERESÉS

Felhasználói leírás

FELADAT FELVEZETÉSE

 1. bevezető feladat:
  Egy kisebb kertben a füvet az édesapa egyedül k perc alatt, míg a fia egyedül l perc alatt nyírja le. Mennyi idő alatt nyírják le a füvet, ha közösen, együtt dolgoznak, de az apa d perccel később kezdi a munkát?
 2. bevezető feladat:
  Egy medencét két csapon keresztül lehet megtölteni vízzel. Az egyik csappal k perc alatt, míg a másik csappal l perc alatt lehet teletölteni a medencét. Mennyi idő alatt telik meg a medence, ha a két csapot egyszerre működtetjük, de az egyik csapot d perccel később nyitjuk meg?

A bevezető feladatokban megfogalmazott problémát az alkalmazásban belátható mértékű időtartamokra mutatjuk be. Egy négyzetet az egyik tanuló k másodperc alatt színez ki, egy másik tanuló pedig l másodperc alatt. Mennyi idő alatt végeznek, ha együtt színeznek, de az egyik tanuló d másodperccel később kezdi a színezést, mint a másik?

Tanácsok az interaktív alkalmazás használatához

Az alkalmazásban 3 négyzet látható, amelyek az Egyik, illetve a Másik tanuló színezését mutatja be, míg a harmadik az együttes színezést. Kezdetben csak az első két négyzet látható. A csúszkák segítségével megadható a k, az l és a d paraméter értéke, továbbá az animáció sebessége (v). A Külön feliratú indítógombot megnyomva az első két négyzet beszíneződik, miközben látható az eltelt idő. A megjelenő Együtt feliratú indítógomb lenyomása után a harmadik négyzet színeződik be úgy, hogy az Egyik színezés d s-mal később indul. Az Újra (  ) gombbal elölről ismét megtekinthető a bemutató. A színezés a Szünet gombbal (  ) megállítható, majd folytatható.

Kapcsolódó tananyagegységek

Együttes munkavégzés 1.
Együttes munkavégzés 2.
Együttes munkavégzés 3.
Együttes munkavégzés 4.
Együttes munkavégzés 6.

Feladat

Feladatok

 1. Állítsd be a k, l és d értékeit, majd az Külön feliratú indító gombot (  ) lenyomva nézd meg, hogy külön-külön mennyi idő alatt színezik ki a négyzetet!
 2. Ha az egyik tanuló t1 = k s alatt színezi ki az egész négyzetet, akkor 1 s alatt a négyzet hányadrészét színezi ki?
 3. Ha a másik tanuló t2 = l s alatt színezi ki az egész négyzetet, akkor 1 s alatt a négyzet hányadrészét színezi ki?
 4. A másik tanuló d másodperc alatt a négyzet hányadrészét színezi ki?
 5. A négyzet hányadrészét színezik ki ténylegesen együtt?
 6. Ha együtt színeznek, akkor 1 s alatt a négyzet hányadrészét színezik ki?
 7. Ha együtt színeznek, akkor mennyi idő alatt végeznek a négyzet színezésével?
 8. Az Együtt gombot lenyomva nézd meg, hogy együtt mennyi idő alatt színezik ki a négyzetet!