8. évfolyam

Abszolútérték-függvény gyakorlása 2.

KERESÉS

Felhasználói leírás

Tíz egymást követő abszolútérték-függvény paramétereit kell megadnod. A megadott paramétereket a program ellenőrzi. Pont csak a teljesen jó megoldásért jár, de a részpontokat is láthatod. Munkád megkezdése előtt olvasd végig a használati útmutatót! Ha szükséges, munka közben is belepillanthatsz.

Lehetséges feladatok

Adjuk meg a gyerekeknek a beillesztendő listát (pl.: jegyzettömbben)!  Adhatunk névre szóló feladatokat is. Mondjuk el a diákoknak a végrehajtás menetét; a jelszó beírását, a lista bevitelének módját. Arra is hívjuk fel a figyelmüket, hogy választhatják a véletlen sorrendet is (javasolt). 

Ha házi feladatnak adjuk, akkor az újrakezdés előtt küldjenek képernyőképet a megoldott feladatról. (A könnyebb ellenőrzés érdekében a kép elkészülte előtt írassuk be a jelszót. Ekkor gyorsabban ellenőrizhetjük, hogy valóban a megadott listával dolgoztak-e.)

Tanácsok az interaktív alkalmazás használatához

Először válasszunk egy jelszót, és írjuk be! A jelszó lehetővé teszi a tanárnak, hogy saját belátása szerint generáljon a diákoknak gyakorló feladatsort. A jelszót nem látjuk beírás közben míg nem kattintunk máshova, vagy nem ütünk Entert, addig törölhető vagy javítható. A jelszót csak frissítéssel tudjuk megváltoztatni. 

Ezt követően adhatjuk meg a paramétereket. Célszerű egy előre elkészített listából beilleszteni a beviteli mezőbe a 30 paraméterből álló listát. Beillesztés után Entert kell ütni, majd a Bevitel feliratú gombra kattintani.

A lista a paramétereket a következő módon tárolja: a1,b1,c1,a2,b2,c2,…,a10,b10,c10.

A már bent lévő paramétereket egyesével is szerkeszthetjük, illetve ha kihagytunk a lista végéről paramétereket, pótolhatjuk. 

A program nem engedi meg, hogy kilépjünk, amíg minden érték feltöltésre nem került. Ezt segíti a „Javíts!” feliratú gomb. Rákattintva minden hiányos érték feltöltésre kerül. Természetesen ezeket is szerkeszthetjük. 

Eldönthetjük azt is, hogy a gyerekek a feladatokat a megadott sorrendben kapják, vagy pedig véletlenszerűen.

Utóbbi beállítás előnye, hogy újrakezdés után is módosul a sorrend. Ekkor a beviteli mezők sorrendjét nem variálja az alkalmazás, de a tanulók véletlen sorrendben kapják a függvényeket.

Bekapcsolhatjuk a segítséget is. Ez egy mozgatható pont megjelenítését teszi lehetővé, amelyből merőleges vektorok mutatnak a tengelyekig. 

Ha mindent jól csináltunk, láthatóvá válik a „Kész” gomb.

A szerkesztési felületet később is megjeleníthetjük. A panel bal alsó sarkára kattintva mintegy 10 másodpercünk van megadni a jelszót.

Használati útmutató

  • Tanárod állítja be a programhoz a jelszót, és adja meg a paramétereket. Miután végzett, kattints a  gombra.
  • A program a táblázat sárga mezőibe kerülő számokat rögzíti. Győződj meg róla mielőtt az  gombra kattintasz, hogy az általad beírt értékek kerültek-e a sárga mezőkbe! 
  • Az  gomb csak akkor jelenik meg, ha mind a három beviteli mezőbe számot írtál.
  • Ha látod a Segítség jelölőnégyzetet, tanárod megengedte, hogy segítséget kaphass. A segítség egy mozgatható pont, mely a leolvasást könnyíti meg.
  • Ha kész vagy kattints az  gombra!  A program kirajzolja az általad és a tanárod által megadott függvényeket. Ha egyeznek, mindkettő zöld lesz. Ha nem egyeznek, a tiéd pirossal jelenik meg, az övé kék marad.
  • A következő feladathoz a „következő” gombot kell megnyomnod. 

Ha mind a tíz függvénnyel kész vagy, a program kiírja a jó és a rossz válaszaid számát. Ezután nincs következő feladat, megjelenik az  gomb, elölről lehet kezdeni a munkát.

Feladatok

Töltsd ki a beviteli mezőket az általad leolvasott paraméterekkel! Ellenőrizz!