7. évfolyam

Zászlószínezés ismétlődéssel

KERESÉS

Felhasználói leírás

Keresd meg az összes színezési lehetőséget! Hányféleképpen lehet kiszínezni a zászlókat? Vajon hogy lehet kiszámolni, hogy hány megoldás van az egyes esetekben?

Találj ki olyan módszert, amivel te találod meg leghamarabb az összes zászlószínezési lehetőséget!

Tanácsok az interaktív alkalmazás használatához

A panelen lévő csúszkák segítségével megadható a színezendő zászló sávjainak, valamint a felhasználható színek száma – először ezt állítsuk be. 

Ha kiválasztottuk a színek és a csíkok számát, akkor a színpöttyökre, majd a zászló csíkjaira kattintva ki lehet színezni a zászlót. (Szomszédos mezőket nem enged ugyanolyanra színezni.) Ha elkészültünk egy zászlóval, megjelenik a „Következő” feliratú gomb. Erre kattintva a színezett zászló bekerül a „gyűjteménybe” és nő az elkészített zászlók száma. Ha már volt ilyen színű zászló, erre figyelmeztet. Az interaktív alkalmazás azt is jelzi, ha minden lehetséges megoldást megtaláltunk.

Az ecset aktuális színe a színpöttyöktől balra lévő négyzetben látszik.

Ha elölről szeretnénk kezdeni a megoldások keresését, a színpöttyöktől jobbra lévő Újra gombra (újra) kattintva tehetjük ezt meg.

Ha túl sok a zászló és kevés a hely, a közelít-távolít csúszkával állíthatunk a már elkészült zászlók nagyságán és távolságán.

Lehetőség van az összes lehetséges zászló számának megadására anélkül, hogy kiszíneznénk őket – ehhez a „Tippelek” feliratú gombra kell kattintani. Ekkor a beviteli mezőbe írt számot (Enter billentyű leütése után) az Ellenőrzés gomb (ellenőrzés) segítségével ellenőrizhetjük. 
Helyes eredmény esetén zöld pipa (helyes), helytelen esetén piros X (rossz) jelenik meg. A kísérletezés tovább folytatható.

Előfordulhat, hogy színezés nélkül, ám több sávot és színt használva szeretnénk kiszámolni a zászlók számát, ezt az „Egyéni adatok” feliratú gombra kattintva tehetjük meg. A sávok (= szektorok) és a színek száma ekkor 0 és 10 közötti egész szám lehet. A rajzlapon ezekben az esetekben mindvégig csak egy háromsávos mintazászló látható.

Feladatok

  1. Milyen sorrendben érdemes felsorolni a lehetőségeket? Hogy érdemes csoportosítani őket? Próbálgasd, hogyan lesz áttekinthetőbb az elkészült zászlók rendszere!
  2. Hogyan változik a megoldások száma attól függően, hogy egy színt csak egyszer vagy többször használhatsz, illetve szomszédos sávok lehetnek-e egyforma színűek?
  3. Ha már próbálgatás nélkül is tudod a megoldást, tippelj!