7. évfolyam

Zászlószínezés 3.

KERESÉS

Felhasználói leírás

Találj ki olyan módszert, amivel te találod meg leghamarabb az összes zászlószínezési lehetőséget!
Keresd meg az összes színezési lehetőséget! Hányféleképpen lehet kiszínezni a zászlókat? Vajon hogy lehet kiszámolni, hogy hányféle zászló van az egyes esetekben?

Tanácsok az interaktív alkalmazás használatához

A panelen lévő csúszkák segítségével kiválasztható a színezendő zászló, valamint a felhasználható színek száma – először ezt adjuk meg. 
Ha kiválasztottuk a színek számát és a zászló mintáját, akkor a színpöttyökre, majd a zászló részeire kattintva ki lehet színezni a zászlót. (Minden színt csak egyszer enged használni.) Ha elkészültünk egy zászlóval, megjelenik a „Következő” feliratú gomb.
Erre kattintva a színezett zászló bekerül a „gyűjteménybe”, és nő az elkészített zászlók száma. 
Ha már volt ilyen színű zászló, erre figyelmeztet az alkalmazás. Az alkalmazás azt is jelzi, ha minden lehetséges megoldást megtaláltunk.
Az ecset aktuális színe a színpöttyöktől balra lévő négyzetben látszik.
Ha elölről szeretnénk kezdeni a megoldások keresését, a színpöttyöktől jobbra lévő Újra gombra (újra) kattintva tehetjük ezt meg.
Ha túl sok a zászló és kevés a hely, a közelít-távolít csúszkával állíthatunk a már elkészült zászlók nagyságán és távolságán.
Lehetőség van az összes lehetséges zászló számának megadására anélkül, hogy kiszíneznénk őket: ehhez a „Tippelek” felirattal gombra kell kattintani. Ekkor a beviteli mezőbe írt számot (Enter billentyű leütése után) az Ellenőrző gomb (ellenőrzés) segítségével ellenőrizhetjük. Helyes eredmény esetén zöld pipa (helyes), helytelen esetén piros X (rossz) jelenik meg. A kísérletezés tovább folytatható.

Feladatok

  1. Milyen sorrendben érdemes felsorolni a lehetőségeket? Például: Először válaszd a 3 szektoros zászlót 3 színnel, és próbáld ki a következőket:
    a) Az egyik színnek mindig rögzített helye van és a többi szektor színét változtatod körülötte.
    b) Először rögzíted az első szektor színét, majd a másodikét, majd a harmadikét.
  2. Hogy lehetne kiszámolni tetszőleges számú szektor és szín esetén, hány zászló lesz, anélkül, hogy kirajzolnánk őket?
  3. Ha már próbálgatás nélkül is tudod a megoldást, tippelj!