7. évfolyam

Traktorkerék – legkisebb közös többszörös

KERESÉS

Felhasználói leírás

Egy traktor első és hátsó kerekének átmérője eltérő. A kerekeket megjelöljük. Azt vizsgáljuk, hogy különböző átmérők esetén, hány teljes fordulat után kerül mindkét keréken az eredeti helyre a jelölés.
Állítsd be a csúszkákkal a két kerék átmérőjét! A különböző beállítások esetén határozd meg, hogy hány teljes fordulatot tesz meg egy-egy kerék, mire mindkét kerék jelölése az eredeti helyzetbe kerül!

Feladatok

  1. Állítsd az első kerék átmérőjét 5 dm-re, a hátsó kerékét 10 dm-re. Hány teljes fordulatot tesznek meg a kerekek, amikor mindkét kerék sárga jelzése az eredeti helyzetébe kerül? Játszd le az animációt!
  2. Állítsd az első kerék átmérőjét 8 dm-re, a hátsó kerékét 10 dm-re. Hány teljes fordulatot tesznek meg a kerekek, amíg mindkét kerék sárga jelzése ismét az eredeti helyzetébe kerül?
  3. Állítsd az első kerék átmérőjét 7 dm-re, a hátsó kerékét 12 dm-re. Hány teljes fordulatot tesznek meg a kerekek, amíg mindkét kerék sárga jelzése ismét az eredeti helyzetébe kerül?
  4. Állíts be különböző kerékátmérőket, és állapítsd meg a fordulatok számát, valamint a két kerékátmérő legkisebb közös többszörösét!