7. évfolyam

Sávos zászló színezése ismétlés nélkül, segítséggel

KERESÉS

Felhasználói leírás

Gondolkodtál már azon, hányféleképpen lehet kiszínezni egy zászlót úgy, hogy minden színt csak egyszer használhatsz? Esetleg ki is tudtad számolni, de végül mégsem sikerült lerajzolnod az összes esetet? Ez a tanegység éppen ebben nyújt neked segítséget! Érdemes valamilyen rendszer szerint keresni a megoldásokat, nem pedig véletlenszerűen.

Tanácsok az interaktív alkalmazás használatához

A panelen lévő csúszkák segítségével kiválasztható a színezendő zászló szektorainak száma, valamint a felhasználható színek száma – először ezt adjuk meg. Ha kiválasztottuk a színek és a sávok számát, láthatóvá válik, összesen hány zászlót kell kiszíneznünk.
A színpöttyökre, majd a zászló csíkjaira kattintva ki kell színezni a zászlót. (Ugyanazt a színt nem engedi kétszer használni.)
Ha elkészültünk egy zászlóval, megjelenik a „Következő” feliratú gomb. Erre kattintva a színezett zászló bekerül a „gyűjteményben” egy adott logika szerinti megfelelő helyre, és csökken az elkészítendő zászlók száma. Ha már volt ilyen színű zászló, feltűnik a figyelmeztetés. Arról is kapunk visszajelzést, ha minden lehetséges megoldást megtaláltunk.
A „Segítség” feliratú gomb segíthet ráérezni a színezett zászlók sorrendjére. (Azt, hogy mi történik a kattintás után, leírtuk a Diákoldalon.)
Az ecset aktuális színe a színpöttyöktől balra lévő négyzeten látszik.
Ha elölről szeretnénk kezdeni a megoldások keresését, a színpöttyöktől jobbra lévő Újra gombra () kattintva tehetjük ezt meg.

Feladatok

  1. Vajon milyen rendszer szerint rajzolódnak ki a zászlók? Színezz ki egyet, és figyeld meg, hova kerül a táblázatban! Először válaszd a 2 szektoros zászlót, és 2 színnel próbáld ki! Most figyeld meg ugyanezt a zászlót 3 színnel!
  2. Ezután nézd meg a 3 szektoros, 3 színes zászlókat! Miben egyeznek meg ezek az előző zászlókkal? Változott-e a zászlók száma?
  3. Hasonlítsd össze a 3 szektoros, 4 színes és a 4 szektoros, 4 színes zászlókat is! Föl lehetne-e használni a 4 szektoroshoz a 3 szektorosnál kiszínezetteket?
  4. Fogalmazd meg az előző tapasztalatok alapján, hogyan lehet felhasználni az adott számú szektorral és színnel színezett zászlókat, ha eggyel növeljük a szektorok számát (a színek számát nem változtatjuk)!
  5. Válaszd a 3 szektoros zászlót 4 színnel, és próbáld megrajzolni őket úgy, hogy rögzíted az egyik színt az első helyre, a maradék helyeken pedig felsorolod az összes lehetőséget a többi színnel. A „Segítség” gombra kattintva megjelenik néhány előre színezett zászló, hogy lásd, mi hogyan gondoltuk!