7. évfolyam

Pont tükrözése egy paralelogramma csúcsaira

KERESÉS

Felhasználói leírás

BEVEZETŐ FELADAT

Vannak olyan kérdések, melyek nem biztos, hogy magadtól eszedbe jutnak, ám ettől még érdekes felfedezésekhez vezethetnek. Ez is egy ilyen.

Vizsgáld meg a tanegység segítségével, hogy mi történik, ha a sík egy pontját egy paralelogramma négy csúcsára tükrözzük sorban egymás után!

A képernyőt két részre osztottuk, mindkettőben találsz egy-egy kiindulási ábrát.

Először CSAK a baloldalival foglalkozz!

A „Tükrözés csúcspontra” gomb megnyomásával az E pontot tükrözzük a paralelogramma soron következő csúcsára. Animáció segít a feladat értelmezésében.

A paralelogrammát az A csúcsánál fogva mozgathatod a rajzlapon.

Tanácsok az interaktív alkalmazás használatához

A képernyőt két részre osztottuk.

A baloldalon a kiinduló ábránk egy paralelogramma (az A csúcsánál fogva mozgatható) és egy E pont. Itt a négyszög MINDIG paralelogramma.

A jobboldalon a négyszög három csúcsa úgy adott, hogy a negyedik (J) helyzetének változtatásával kaphassunk paralelogrammát.

A segítség a baloldalon 3, a jobboldalon 1 szintű, és a sejtés bizonyításához szükséges háromszögeket mutatja meg.

Az Újra gombok () segítségével mindkét oldalon külön-külön elölről kezdhetjük a munkát.

A baloldalon a tükrözések animációval történnek, lépésenként – a feladat jobb megértését elősegítendő.

A jobboldalon a tükrözések animáció nélkül történnek a „Tükrözés csúcspontra” feliratú gomb megnyomásának hatására. A gombon mindig annak a csúcsnak a neve látható, amelyikre utoljára tükröztünk.

Ha az animáció valamilyen okból elakad, akkor az alkalmazást a megfelelő működés érdekében zárjuk be (mentés nélkül) és nyissuk meg újra.

Feladatok

  1. Hány piros színű pontot látsz és hánynak kellene lennie valójában az ábrán? Mi az eltérés magyarázata? A jelenség hátterében az áll, hogy a négyszög paralelogramma – ezt a jobboldali ábrán ellenőrizheted, ha elvégzed a tükrözést. Az ott megadott négyszöget J csúcsának mozgatásával alakíthatod, teheted paralelogrammává.
  2. Változtasd a J csúcs helyzetét és figyeld meg a piros színű pontok számát! A baloldali ábrán válaszd a segítség első szintjét. A megjelenő kék háromszögben a paralelogramma egyik oldala nevezetes vonal. (Ha az ábra áttekinthetetlennek tűnik, akkor mozgathatod a paralelogrammát, vagy kérhetsz újat.)
  3. Melyik nevezetes vonalról van szó? Milyen tulajdonságait tudod felidézni?
  4. A segítség második szintjén két darab színes háromszöget látsz. Az előbbi feladatban felismert nevezetes vonalat itt is megtalálhatod mindkettőben. Ezek segítségével a paralelogramma szemközti oldalainak mely tulajdonságait olvashatod le az ábráról?
  5. Most a jobboldali ábrán is kapcsold be a segítséget, miközben a baloldalin az utolsó (3.) szintre lépteted a csúszkát. Ha a jobboldali ábrán nem paralelogramma a négyszög, akkor a két ábrán a színes háromszögek egymáshoz viszonyított helyzetében jól látható az eltérés. Fogalmazd ezt meg! Mi ennek az oka?
  6. Mondd ki az igazolt állítást, majd a megfordítását is! Igaz-e a megfordítás?