7. évfolyam

Függvénytulajdonságok

KERESÉS

Tanácsok az interaktív alkalmazás használatához

A megfelelő jelölőnégyzet bekapcsolásával (pipa) választhatunk az alapfüggvények közül. Mindegyikhez megjelenítjük a paraméterezett alakot, amiből látható, hogy melyik csúszkával mit állíthatunk.

Amennyiben más vagy valamilyen összetett függvényt szeretnénk megjeleníteni, arra is van lehetőség a „képlet” nevű jelölőnégyzet kiválasztásával. Ekkor azonban ismerni kell, vagy a segítségben érdemes utána nézni annak, hogyan kell megadni a függvények hozzárendelését a program számára feldolgozható alakban.
Az ablak felső részén elhelyezett panelen kapcsolhatók ki, illetve be a segédletek. A jelölőnégyzetek mellett található név egyértelműen utal a megjelenítendő dologra.
Hasznos lehetőség, hogy a vízszintes tengely skálázása az éppen vizsgált függvényhez igazítható: trigonometrikus függvények esetén a szokásoknak megfelelően radiánban (vagyis π megfelelő többszörösei szerint) adható meg. 
A jelenleg beállított ábrázolási tartomány pirossal kiemelten látható.
Az alapfüggvény grafikonja halványan és szaggatottan megjeleníthető.
A leolvasást (például az ábrán maximumhely és érték) segíti a vízszintes tengelyen mozgatható kék pont.
A tanegység többféleképpen használható, lényegében bármikor, amikor függvények grafikonjáról van szó az órán. Dolgozat feladathoz is készíthetünk ábrát a segédanyagot használva (rajzlap, mint kép mentése).
Értékpárokat leolvasva találják ki a diákok, hogy mi a hozzárendelési utasítás (lineáris függvény esetében ez jó bevezetés is lehet).
Függvénytranszformációk gyakoroltatására is hasznos segítség:
- egy adott típus-függvény transzformáltjai
- egy adott transzformáció megfigyelése különböző alapfüggvények esetén
Összetett függvények vizsgálatát is lehetővé teszi a segédanyag, de ehhez a már említett helyeken (például súgó) esetleg utána kell nézni a beírás módjának, ha még nem ismert.
FIGYELEM! Jelenleg nincs mód a nyílt és zárt intervallumok jelölésére. Ez például az egészrész, szignum, és a törtrész függvények grafikonja esetében meggondolást igényel. A csoporttól függhet, hogy elmondva a magyarázatot érdemes-e így ábrázolni ilyen jellegű függvényeket, vagy a végpontok megfelelő jelölésének hiánya problémássá teheti számukra a megértést.

Feladatok

1. Vizsgáljuk a következő hozzárendeléssel adott függvényeket:

f(x)=x

g(x)= 2x

k(x)= - x

t(x)= -  x

2. Vizsgáljuk a következő hozzárendeléssel adott függvényeket:

f(x)=x

g(x)= 2x - 3

k(x)= - x + 1

begin mathsize 12px style t left parenthesis x right parenthesis equals space minus 1 half space space x space – space 5 end style

3. Vizsgáljuk a következő hozzárendeléssel adott függvényeket:

f(x)=sin x

g(x)= 2 sin x

k(x)= - sin x

begin mathsize 12px style t left parenthesis x right parenthesis equals space minus 1 half space sin space x end style

4. Vizsgáljuk a következő hozzárendeléssel adott függvényeket:

f(x)= x2

g(x)= x - 32

begin mathsize 12px style k left parenthesis x right parenthesis space sin space x space plus straight pi over 3 end style

begin mathsize 12px style t left parenthesis x right parenthesis equals square root of x minus 3 end root end style

5. Vizsgáljuk a következő hozzárendeléssel adott függvényeket:

f(x)= x2

g(x)= 2x - 5

begin mathsize 12px style k left parenthesis x right parenthesis space sin space x space plus straight pi over 3 end style

begin mathsize 12px style t left parenthesis x right parenthesis equals square root of x minus 3 end root end style