7. évfolyam

Félkarú rabló

KERESÉS

Felhasználói leírás

HOL ÉS HOGYAN RABOL EZ A RABLÓ?

Játsszunk kicsit! Hányszor fogsz nyerni?
Ehhez hasonló gépek léteznek kaszinókban, játéktermekben.

A JÁTÉK KEZELÉSE

Egyetlen gomb indítja, indítás után ugyanez megállítja a számok „pörgetését”. Ha legalább két számjegy egyezik, akkor nyertünk (az eredeti játékban mindháromnak meg kell egyeznie a nyeréshez).

Tanácsok az interaktív alkalmazás használatához

Egyetlen gomb indítja, indítás után ugyanez megállítja a számok „pörgetését”. Ha legalább két számjegy egyezik, akkor nyertünk (az eredeti játékban mindháromnak meg kell egyeznie a nyeréshez, de ennek mindössze 10/1000, azaz 1% lenne a valószínűsége). Ha nem nyomjuk meg az Állj! gombot, egy idő után a program magától leállítja a számjegyek futását, majd kiírja a végeredményt.

Feladatok

  1. Játsszatok párban! Ki nyer többször?
  2. Fogadnál arra, hogy 10 játékból legalább egyszer nyerni fogsz?
  3. Fogadnál arra, hogy 5 játékból legalább egyszer nyerni fogsz?
  4. Milyen hosszú lehet a „nyeretlen” sorozat? Vagyis tudunk-e olyan felső határt mondani, aminél több „nem nyert” játék BIZTOSAN nem lehet egymás után?
  5. Hány játékot kellene játszanunk, hogy BIZTOSAN nyerj legalább egyszer?
  6. Ha többször 10 sorozatot játszol (vagy a társaddal együtt több ilyen sorozatot játszotok), jegyezzétek fel, hogy hány nyertes pörgetés volt az egyes 10-es sorozatokban. Mindegyik feljegyzett szám nyilván legalább 0 és legfeljebb 10. Vajon lehet-e ennél jobb előrejelzést adni arra, hogy melyik számot jegyzitek fel a
    legtöbbször?
  7. Szerinted miért hívják „félkarú rablónak” a vizsgált játékkal azonos elven működő „nyerőgépeket”?